WIJDEMEERSE WEBKRANT
Regionalisering Brandweer
Wijdemeren, vr 31 oktober 2008

Er werd gisteren lang stilgestaan bij de regionalisering van de brandweer. Een brief van acht burgemeesters uit de regio aan de raad viel uiterst slecht.

Twijfels

Het besluit lag voor, om de Wijdemeerse brandweer op te laten gaan in de regionaal georganiseerde brandweer. Burgemeester Don Bijl opende met een verklaring waarin hij zijn grote twijfels uitsprak over de organisatorische aanpak van de regionale brandweer, met gevolgen voor de dagelijkse operatie. Anderzijds zou afwijzen van de regionalisering spanningen oproepen in de samenwerking met de ons omringende gemeenten.

Democratisch gat

Alle fracties hadden grote twijfels bij het doorzetten van de regionalisering en de gevolgen daarvan. Ook was men bevreesd voor een gebrek aan democratische controle en invloed op de brandweer, omdat de raden van individuele gemeenten op afstand van de brandweer komen te staan. Zo vroeg Ria Hennis (DBW) hoe het met de begroting van de brandweer zou gaan. "Krijgen we die voorgeschoteld als hij klaar is en kunnen we dan alleen nog maar ja zeggen?" Burgemeester Bijl antwoordde dat dat zo zal gaan als met alle andere gemeenschappelijke regelingen. "Er kan wel bijgestuurd worden, maar in de praktijk komt daar meestal niet zo veel van terecht."

Zorg over organisatie

Kees Bosdijk (PvdA) kwam namens PvdA, DBL, CDA, GL en twee leden van de VVD fractie (Buijs en Van Balen) met een amendement om te bewerkstelligen dat het Wijdemeerse materieel niet uit Wijdemeren verdwijnt en dat de brandweer betrokken zal blijven bij de activiteiten in de dorpen. In het amendement werd grote zorg uitgesproken over de organisatievorm, de zeggenschap en de financiële onderbouwing. Kees Bosdijk noemde de organisatie "een papieren tijger". Hij deelde de zorg van burgemeester Don Bijl, die grote ervaring heeft in de rampen in Volendam en Enschede. Het amendement werd zeer ruim gesteund, ook DBW sloot zich er later bij aan.

Edwin Bult (GL) diende een motie in om de opheffing van de brandweerduikploeg in Wijdemeren terug te draaien. Ook die motie werd ruim gesteund.

Brief burgemeesters: Grievend

Uit het debat kwam naar voren dat acht burgemeesters uit de regio een brief naar de raad hebben gestuurd, waarin zij het Wijdemeerse college verwijten een te weinig positieve houding naar de raad te hebben over de regionalisering. Zo hopen zij de raad te beinvloeden. Die brief had een volstrekt averechts effect. Alle fracties waren zeer ontstemd over de brief en de boodschap die daarin verwoord was. Men was juist zeer tevreden met de open en eerlijke manier waarop burgemeester Don Bijl de zaak in de Wijdemeerse raad behandelde.

Over de brief gingen termen over tafel als: "verbazing, waar bemoeien ze zich mee, buitensporig, belediging, kwalijk, elders door de strot geduwd, ongepast, grievend, niet chique". Om kort te gaan de inhoud van de brief en het oordeel van de andere burgemeesters over burgemeester Don Bijl viel zeer slecht in de Wijdemeerse raad. Alleen René Voigt van DBW vond dat de raad erg opgewonden was over de brief. "Wij krijgen van zoveel mensen brieven over bepaalde onderwerpen."

Met tegenzin aangenomen

Het voorstel voor de regionalisering inclusief het amendement en de motie werd met forse tegenzin aangenomen. Het voornaamste argument daarbij was dat samenwerking met de regiogemeenten nu eenmaal belangrijk is en over meer gaat dan de brandweer alleen. Leonique Krätzschmar en Joep Frijdal (beiden VVD) stemden als enige tegen.

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
7 gr.
windkr. 2