WIJDEMEERSE WEBKRANT
Wapen voor Wijdemeren
Wijdemeren, do 30 oktober 2008

Om kwart voor acht vanavond, vlak voor de gemeenteraad, onthulde burgemeester Don Bijl het gemeentewapen van Wijdemeren.


Burgemeester Don Bijl presenteert het gemeentwapen,
nog verborgen achter een zwarte doek.

persbericht

Burgemeester presenteert gemeentewapen

Burgemeester Bijl heeft donderdagavond 30 oktober voor aanvang van de raadsvergadering het nieuwe gemeentewapen van de gemeente Wijdemeren gepresenteerd.

Aan de gemeente Wijdemeren is per Koninklijk Besluit van 22 augustus 2008 een wapendiploma (gemeentewapen) verleend.

Wat symboliseert het wapen?

De blauwe banen staan voor de drie voormalige gemeenten die in de gemeente Wijdemeren zijn opgegaan. De kleur blauw geeft het waterrijke karakter aan. De banen zijn ononderbroken; toekomstgericht. Ze worden gescheiden door zilver, maar verbonden in éé n kader, de gemeente Wijdemeren. Dit zilver geeft ook de weidsheid van het gebied aan. In die weidsheid vliegen vijf ganzen als symbolen van de vijf kernen die ooit gemeenten waren. Zij vliegen gezamenlijk, in formatie, éé n kant op, toekomstgericht. De vijf ganzen beelden ook de verscheidenheid van de kernen uit. De gemeente en de kernen: éé nheid in verscheidenheid, de kracht van Wijdemeren.

Historische kringen

Wijdemeren had nog geen gemeentewapen. Wel was in 2003, zonder resultaat, getracht tot een ontwerp te komen. Eind 2007 heeft de burgemeester leden van de vier historische kringen uitgenodigd om mee te denken over een ontwerp voor het gemeentewapen. De heren Mol uit Loosdrecht, Baar uit Nederhorst den Berg, Veenman uit Ankeveen en Spaan uit Kortenhoef hebben dit voortvarend opgepakt. Het resultaat van twee prettige en productieve sessies was het concept dat in februari ter goedkeuring naar de Hoge Raad van Adel verzonden werd. De Hoge Raad ging akkoord met het ontwerp en complimenteerde zelfs met de woorden: 'de Raad heeft alle lof voor dit ontwerp. Het voldoet aan de eis van eenvoud en het symboliseert op een aansprekende manier het karakter van uw gemeente'.

bron
persbericht
foto
Rik Jungmann
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
4 gr.
windkr. 2