WIJDEMEERSE WEBKRANT
Horstermeer: Weg met Plan
Horstermeer, zo 12 oktober 2008

De bewonersvereniging van de Horstermeer is tegen de plannen die op tafel liggen om een deel van de polder voor waterberging te gebruiken.

Van tafel

Afgelopen woensdag hield de bewonersvereniging Horstermeerpolder een ledenvergadering over de plannen om een deel van de polder onder water te zetten (PDF, brochure uitgegeven door de Dienst Landelijk Gebied). Hans van Keken van de G&E was erbij en schreef er over. De plannen zijn ontwikkeld door Wijdemeren, het waterschap (AGV), de provincie Noord-Holland, Natuurvereniging De Vechtvallei, Natuurmonumenten, LTO Noord, het OCW, Natuurmonumenten en een delegatie van de bewoners.

De bewonersafvaardiging heeft inmiddels afgehaakt, omdat men geen vertrouwen heeft in de aannames die in de plannen zitten. Patricia Mossinkhoff, bestuurslid van de bewonersvereniging, denkt dat er veel meer maatregelen nodig zijn dan nu in de plannen voorzien. Leon Smits, de voorzitter van de vereniging stelt dat het hele plan van tafel moet.


Kaartje uit de brochure van de Dienst Landelijk Gebied.

Kwel Middenweg

Eén van de zorgen van de bewoners is de kwel die ontstaat als langs de rand van de polder een groot gebied onder water wordt gezet. Volgens de bewoners zal dat betekenen dat er opwaartse waterdruk (kwel) ontstaat bij de Middenweg, juist daar waar woningen en bedrijven geconcentreerd zijn.

Wantrouwen tegen AGV

Een heersend wantrouwen tegen het Hoogheemraadschap AGV, dat gevoed is door individuele schrijnende ervaringen van Horstermeerbewoners met een starre houding van het Waterschap, helpt ook niet om het vertrouwen in de plannen te vergroten, aldus Mossinkhoff.

Steun zoeken bij gemeente

Binnenkort gaan de bewoners in gesprek met wethouder Nelleke Schenkkan (GL) die de plannen in haar portefeuille heeft. Patricia Mossinkhoff hoopt daar steun van de gemeente te krijgen. Het standpunt van de bewoners dient volgens haar leidend te zijn in de besluitvorming, omdat de belangen groot zijn. Leon Smits geeft aan dat er in plannen van de bewoners meer wordt uitgegaan van waterberging en minder natte natuur. Met die eigen plannen wil de vereniging aangeven dat men niet alleen maar "tegen" is.

bron
G&E
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
17 gr.
windkr. 2