WIJDEMEERSE WEBKRANT
Open Source verplicht
Nederhorst den Berg , vr 28 november 2008

Theo van Rijn las het bericht dat Open Souce verplicht is gesteld voor overheidsinstellingen en herinnerde zich de discussie van begin 2007.

Dit is een specialistisch berichtje voor diegenen die iets met automatisering hebben. In de Staatscourant is het Actieplan Open Standaarden gepubliceerd. Daarmee zet staatssecretaris Heemskerk druk op de overheid om over te stappen op z.g. Open Source software. Open Source is in aanschaf aanzienlijk goedkoper (tot zelfs gratis) dan software van leveranciers als Microsoft.

Een aantal grote leveranciers (waaronder bijv. IBM en Sun) hebben het gebruik van Open Source omhelsd en leveren diensten bij het gebruik en het onderhoud van dit type software. (Tien tegen één dat in uw router, dvd speler, telefoon, pda, etc. ook Open Source software zit.)

Theo van Rijn las twee artikelen op Web Wereld en herinnerde zich de discussie in de Commissievergadering van januari 2007. Een citaat uit het verslag van die commissie:

"Het gebruik van Open Source werd volstrekt van de hand gewezen. Theo Reijn (CDA) vertelde dat hij kort geleden een website had geopend die met Open Source was gebouwd. Hij zei dat de bouw een uitermate moeilijk en lastig proces was geweest. Wethouder Wim Lorjé ging een stap verder. Het gebruik van Open Source software noemde hij hobbyistisch en daarom niet geschikt voor de gemeente."

Lees ook:

18122007 Nadere Uitleg Open Source
17122007 Open Source verplicht
26032007 Pleidooi Open Source
12012007 Ook Reijn fronsde
12012007 Opknappen en Open Source
11012007 Commissie Bestuur en Middelen
04012007 Open Source voor Website?

ingezonden brief

We hebben het er begin 2007 al even over gehad. Helaas vond Wim Lorjé Open source "amateuristisch" en besloot dus voor closed source te gaan. Nu is open source zelfs verplicht voor publieke instellingen. Jammer dat we die kans gemist hebben doordat er in Wijdemeren geen inhoudelijk kundige mensen beslissen over ICT zaken.

Zou je er misschien nog wat aandacht aan willen geven zodat de opvolger van Wim Lorjé hier wel rekening mee houdt? Ik vind het zo zonde van al die licentiekosten. Als we overstappen kunnen we in de toekomst een hoop vaste lasten bezuinigen.

Amsterdam geeft vast het goede voorbeeld.

Theo van Rijn
Nederhorst den Berg

bron
ing. brief
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
6 gr.
windkr. 2