WIJDEMEERSE WEBKRANT
Open Source verplicht
Wijdemeren, ma 17 december 2007

In januari van dit jaar werd gesproken over Open Source software voor de webserver van de gemeente. Wethouder Wim Lorjé wees dat als hobbyisme van de hand.

Geen Open Source in Wijdemeren

In januari werd gesproken over de vernieuwing en uitbreiding van de gemeentelijke website. Een lezer van de WWK pleitte toen hartstochtelijk voor het gebruik van Open Source software omdat daarmee aanzienlijke kostenbesparingen te bereiken zouden zijn.

Het college wees de inzet van Open Source van de hand. Een citaat uit de Commissie Bestuur en Middelen van 11 januari:

" Het gebruik van Open Source werd volstrekt van de hand gewezen. Theo Reijn (CDA) vertelde dat hij kort geleden een website had geopend die met Open Source was gebouwd. Hij zei dat de bouw een uitermate moeilijk en lastig proces was geweest. Wethouder Wim Lorjé ging een stap verder. Het gebruik van Open Source software noemde hij hobbyistisch en daarom niet geschikt voor de gemeente. De commissie ging akkoord met de gemaakte keuzen en verklaarde het onderwerp tot hamerstuk."

Open Source moet, tenzij.

De reden waarom wij herinneren aan deze discussie is gelegen in het feit dat staatssecretaris Frank Heemskerk op 12 december een voorstel deed aan de Tweede Kamer om vanaf voorjaar 2008 de hele overheid voor te schrijven om Open Standaarden te gaan gebruiken. Bij gelijke geschiktheid moet Open Source software worden ingezet. Dat voorstel werd door de Tweede Kamer met open armen ontvangen. Men begint bij de rijksoverheid, later zullen de lagere overheden volgen.

De Open Standaarden zijn verplicht. Als een overheid voor iets anders kiest dan Open Source, dan wordt het verplicht om te motiveren waarom geen Open Source wordt gekozen. Het voorstel van de staatssecretaris blijkt nu al gevolgen te hebben. in projectaanvragen krijgen open standaarden en open source duidelijk een grotere nadruk. Dat dwingt ook de dienstverleners zelf om hun productaanbod te heroverwegen: "want als je met een gesloten oplossing aan komt en de concurrent stelt een open oplossing voor, dan loop je per definitie een stap achter."

Wilt u er meer over lezen, dan verwijzen wij naar WebWereld en Computable.

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
0 gr.
windkr. 2