WIJDEMEERSE WEBKRANT
Omwaaien: soms wel, soms niet
Kortenhoef, zo 23 november 2008

Martin Stevens reageert op Mario Wouters. Als een boom niet omwaait wil dat niet zeggen dat hij gezond is, betoogt Stevens.

De standpunten zijn duidelijk. De één vindt het goed dat de bomen gekapt worden, de ander niet. De standpunten zullen niet tot elkaar komen. Wij sluiten deze discussie. red. WWK

ingezonden brief

Reactie op de ietwat domme reactie van heer Wouters op mijn constatering over de omgewaaide bomen.

Bomen waaien om, soms gezond, soms ziek. En bomen blijven staan, meestal gezond en soms ziek. Omwaaien en gezondheid onlosmakelijk aan elkaar verbinden is daarom ietwat dom. En omdat een boom NIET omwaait te concluderen dat hij gezond is, is heel erg dom.

En waar staan in de gemeente 300 jarige beuken? Ik ben benieuwd.   Een beuk gaat in ons klimaat (hij hoort hier niet echt thuis, de mens heeft hem hiernaartoe gesleurd) gemiddeld 160 jaar mee terwijl hij in het Midden-Europees landklimaat rustig het dubbele haalt, maar 160 jaar is ook oud.

Ze krijgen dan wel steeds meer last van uitvallende takken en inrot op die plekken zodat wanneer ze 200 jaar oud worden meestal geheel rot zijn. Beukenhout rot snel in de buitenlucht kan iedere houthandelaar je vertellen. Nu is dat rot zijn op zich helemaal niet zo erg als de bast maar geheel rondom levend blijft, de vele tonnen zware boom rust dan op een buis als het ware en dat is een sterke "constructie".

Maar als in de wanden van de buis gaten of dunne plekken komen dan kan het bij een plotselinge rukwind geheel mis gaan. Dan zakt de wand in, bij wijze van spreken en dan houdt de rest de 10 tallen tonnen hout daarboven echt niet meer op zijn plaats. Ofwel een onbeschadigde oude beuk kan jarenlang hol en rot blijven staan maar het is wel een tijdbom die aan de buitenkant niet "af te lezen" is.

In een bos is dat niet erg, maar langs een weg is dat toch wat anders. Daar zijn de aanslagen op de stam en wortels trouwens ook nog eens zichtbaar (zeker aan het Noordereinde, alle bomen vertonen aanrijdingschade, soms van lang geleden, en er is geen fantasie voor nodig om te bedenken dat onder het wegoppervlak weinig echt vitale wortels aanwezig zijn. Beuken zijn oppervlakte wortelaars en daarom extra gevoelig. Die schijnbaar "gezonde" beuken aan het Noordereinde zijn dan ook tijdbommen eerste klas.

Je moet er maar bij in de buurt willen wonen. Zo'n boom gaat echt dwars door een huis als hij valt. 1m3 weegt 800 kg . Reken maar uit. En heer Wouters.. ben je al eens wezen kijken hoe gezond die omgewaaide beuken op Schaep en Burgh waren? En de gekapte bomen op de Leeuwenlaan? 

Of iemand weer lopen gillen dat die allemaal gezond waren soms? De beuken dus echt niet, allemaal kas verrot in de kern, de lindes en de eiken waren allen nog gezond.

Met vriendelijke groeten,

Martin Stevens
Kortenhoef

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
sneeuw
1 gr.
windkr. 5