WIJDEMEERSE WEBKRANT
Orgel Sijpekerk
Nieuw Loosdrecht, za 22 november 2008

Er is nog ruim negentienduizend euro nodig om het nieuwe orgel van de Sijpekerk in Nieuw Loosdrecht te bekostigen. U kunt helpen.

ingezonden bericht

Het nieuwe orgel van de Sijpekerk te Nieuw Loosdrecht

De Sijpekerk van de Hervormde Gemeente te Nieuw Loosdrecht vormt onderdeel van het cultureel-maatschappelijk erfgoed van de gemeente Wijdemeren.

Onze kerkelijke gemeente zorgt actief en op eigen kracht voor behoud van de oorspronkelijke functie van gebouw en interieur. Vele generaties hebben door zes eeuwen heen naar orgelmuziek kunnen luisteren die de erediensten, talloze feestelijke gebeurtenissen en ook vele rouwdiensten op een waardige wijze begeleidde. Dit erfgoed is het waard behouden te blijven en gebruikt te worden.

Het bestaande orgel van de Sijpekerk heeft nu in 2008 bijna 50 jaar dienst gedaan en is aan vervanging toe. Wij plannen dit door een kwalitatief goed orgel te doen om aan te sluiten bij de historische uitstraling van de monumentale Sijpekerk met ingetogen architectuur en een zeer goede akoestiek.

Wij hebben in de Stationsstraatkerk in Zaandam een orgel gevonden dat aan de eisen voldoet. Dit historische orgel van het bouwjaar 1845 kenmerkt zich door een oorstrelende klankkwaliteit die in de Sijpekerk helemaal tot haar recht zal komen.

De kosten van het nieuwe orgel na aftrek van enige baten zijn € 190.000,-. In het orgelfonds van onze gemeente zit na vele jaren sparen een bedrag van € 110.000,- dat volledig wordt benut voor de aankoop van het nieuwe orgel. Het ontbrekende bedrag voor de kostendekking is € 80.000,- dat wij door fondsenwerving proberen te verkrijgen.

Nog € 19.400,- tekort

Door donaties en acties van gemeenteleden, donaties en toezeggingen van fondsen, bedrijven en banken mochten wij tot 20-11-08 € 60.600,- ontvangen. Dat betekent dat er nog € 19.400,- ontbreken aan een volledige kostendekking .

Met de komst van het nieuwe orgel willen wij het kerkgebouw meer toegankelijk maken voor de brede samenleving door orgelconcerten en andere culturele evenementen met het prachtige orgel te organiseren. Voor geïnteresseerde bedrijven, instellingen en organisaties kan dit ook in samenwerking met het tegenover de Sijpekerk gelegen romantische Kasteel Sypesteyn en hun professionele cateringmogelijkheden gebeuren. Voor het geval bij u belangstelling hiervoor bestaat willen wij graag verder met u spreken over een eventueel te organiseren orgelconcert.

Het nieuwe orgel zal volgens de huidige planning op 12 april 2009, de eerste Paasdag voor het eerst officiëel in de Sijpekerk bespeeld worden. U bent allen van harte welkom.

Voelt u zich gemotiveerd om het behoud van een belangrijk stuk cultureel-maatschappelijk erfgoed financieel te ondersteunen dan kan dat door het overmaken van uw zeer gewaardeerde gift op rekeningnummer 33.69.06.161 (Rabobank Loosdrecht) t.n.v. College van Kerkrentmeesters te Loosdrecht, kenmerk: Nieuw orgel Sijpekerk.

Verlangt u naar meer informatie? Stuur dan een email aan eckardt at planet.nl dan sturen wij u onze orgelbrochure.

Of bel ons:

035-582 4388 K. Eckardt, Fondsenwerving College van Kerkrentmeesters,
06-5317 9264 E. Weerdesteijn, voorzitter College van Kerkrentmeesters

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
natte sneeuw
1 gr.
windkr. 2