WIJDEMEERSE WEBKRANT
Debat over Ziekenhuis
Wijdemeren, za 22 november 2008

In Hilversum doen ze een beetje of het ziekenhuis alleen van hen is. Maar ook Wijdemeren heeft alle belang bij het debat over het ziekenhuis.

Dossier Ziekenhuis Hilversum

ingezonden bericht

Open debat met politici over het Ziekenhuis, Eerste Hulp en Huisartsenpost

Actiegroep ZOOZ  nodigt Hilversummers uit op dinsdagavond 25 november mee te praten over laatste ontwikkelingen die zich afspelen rondom de herverdeling van de Ziekenhuizentaken in de regio. Zowel landelijke als lokale politici zullen daarover hun licht schijnen en willen graag met u daarover in debat gaan of we nu met zijn allen de juiste kant op gaan rondom bereikbare zorg voor iedereen.

Hilversum als casus

Als voorbeeld zal de Hilversumse situatie gebruikt worden. Tergooiziekenhuizen hebben onlangs te kennen gegeven de locatie Blaricum te willen gebruiken voor grote gecompliceerde operaties, opvang patiënten na zware operaties, eerste hulppost en polikliniek. Terwijl in Hilversum het basisziekenhuis verdwijnt en verder in aanmerking gaat komen voor polikliniek (dagbehandeling) en een Zorghotel.

In deze regio heeft dit tot veel tumult geleid. Talloze burgers maken zich enorm zorgen of de zorg nog wel voor iedereen te bereiken is. Velen hebben daarnaast al negatieve ervaringen met een slecht bereikbare apothekers- en huisartsenpost.

Tweede Kamerleden praten mee

In begin van de avond zullen Tweede Kamerleden Henk van Gerven (SP) en Edith Schippers (VVD) hun visie geven over bereikbare zorg voor iedereen en de marktwerking. Vragen zullen gesteld worden als: wordt de burger nog wel optimaal gediend met Ziekenhuizen, die met gemeenschapsgeld eigen keuzes maken? Hoe wil de landelijke politiek daar de vinger over aan de pols houden? Welke gevolgen heeft het anders kijken naar de markt invloed op beleid richting ziekenhuizen?

Lokale politici geven hun visie

In de tweede helft zullen lokale politici hun standpunten vertellen. Uiteraard zal dan meer gefocust worden op de plannen rondom het Hilversumse Ziekenhuis. Nieuwe ontwikkelingen, nu mogelijke plannen van Tergooiziekenhuizen in de openbaarheid zijn gekomen, plaatsen dit debat in een eigenaardig voetlicht. Tergooiziekenhuizen hebben tijdens een intern overleg met fractievoorzitters van Hilversumse politieke partijen aangegeven de bouw van een nieuw ziekenhuis te willen op schuiven richting Heideheuvel ten koste van mogelijk natuur en er is zelfs sprake van een torenflat op locatie Blaricum (bron PvdA Hilversum). Veel politieke partijen zijn zich hiermee een hoedje geschrokken en klagen eveneens over de gebrekkige communicatie van Zuiderwijk met de gemeente Hilversum.

EndHUstiastic

De organisatie van dit debat is in handen van actiegroep ZOOZ. Het debat zal echter uitgevoerd en geleid worden door een ervaren onafhankelijke gespreksleider: Ineke van der Rotte (ex-raadslid voor GroenLinks Gemeente Hilversum). Ze zal worden bijgestaan door vierdejaarsbureau bestaande uit studenten van Hogeschool Utrecht onder de naam: EndHUstiastic. Deze groep heeft zich tot taak gesteld te onderzoeken hoe het landelijk gesteld is met de Bereikbare Zorg voor burgers en gebruiken Hilversum als voorbeeld hoe het kan gaan en welke effecten het heeft.

"Een interessante casus is dit voor ons temeer omdat alles in het klein lijkt te gebeuren, wat landelijk bij de Tweede Kamer in het groot een rol speelt", zegt de 22-jarige coördinator van bureau EndHUstiastic Mandy van Gerven. "EndHUstiastic vervult tevens de rol van  zgn. onafhankelijke professionele ondersteuner op educatief en strategisch advies in dit geheel. Hogeschool Utrecht begeleidt nog meer projecten gekoppeld aan onderzoek. Zo is men bezig in Amersfoort rondom participatie van eenoudergezinnen en ouderen in een bepaalde wijk en is men actief in het samenstellen van een goed aanvalsplan door Politie Gooi en vechtstreek op vuurwerkoverlast tijdens oud en nieuw in de regio."

Zuiderwijk komt wellicht toch nog?

De organisatie hoopt nog steeds dat Claudia Zuiderwijk komt aanschuiven in de discussie rondom haar plannen met het Ziekenhuis in de regio. Actiegroep ZOOZ en tal van politieke partijen verwijten de voorzitter van het Tergooibestuur moeizaam te communiceren met de Hilversumse bevolking. De actiegroep belooft nog steeds haar een plekje te geven in het programma indien zij toch besluit langs te komen. "De telefoonnummers zijn uitgewisseld voor het geval zij zich mocht bedenken", zegt ZOOZ-lid Sjouk van Boeyen. "Zij blijft van harte welkom!"

Vele politieke partijen en Hilversumse burgers hebben door brieven en e-mails haar opgeroepen te komen.

Alle Hilversummers en belangstellenden zijn van harte welkom op 25 november in de Burgerzaal in het Raadhuis van Hilversum aan het Dudokplein.  Aanvang; 20.00 tot ca 22.00

Wim van Oudheusden (AP@W)
Loosdrecht

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
natte sneeuw
1 gr.
windkr. 2