WIJDEMEERSE WEBKRANT
Kleine Lintjesregen
Wijdemeren, vr 12 december 2008

Twee inwoners van Wijdemeren kregen vanavond een lintje. IJtzen Boersma en de heer C.A.M van der Lelie waren de gelukkigen.

persbericht

Lintje voor de heer Van der Lelie

De heer C.A.M. van der Lelie uit Kortenhoef heeft vrijdag 12 december uit handen van burgemeester Bijl een Koninklijke Onderscheiding ontvangen.

Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De uitreiking vond plaats tijdens de jaarlijkse korpsavond van de Brandweer Wijdemeren. De heer Van der Lelie nam daar officieel afscheid van het korps.

22 jaar brandweervrijwilliger

De heer Van der Lelie (59) heeft gedurende 22 jaar een grote bijdrage geleverd aan de veiligheid van de inwoners van Wijdemeren. Sinds 1985 was hij bij de vrijwillige brandweer. Eerst in 's-Graveland en vanaf 2002 bij Wijdemeren. Zijn laatste functie was postcommandant van de brandweerpost 's-Graveland. Hij stond bekend als een trouw lid. Altijd van de partij op de oefenavonden, opleidingsdagen en tijdens wedstrijden. Ook was hij actief in de barcommissie. Hij genoot van de saamhorigheid in de groep en droeg daar graag zijn steentje aan bij. Nooit werd tevergeefs een beroep op hem gedaan. Ook niet voor extra activiteiten. Tevens stelde hij regelmatig belangeloos privé-eigendommen ter beschikking van de brandweer. Voordat hij toetrad tot de vrijwillige brandweer in 's-Graveland was hij al tien jaar actief bij de bedrijfsbrandweer van zijn werkgever, de toenmalige PTT (nu TNT).

Gezondheidsproblemen

De heer Van der Lelie heeft in december 2007 als gevolg van gezondheidsproblemen met pijn in zijn hart afscheid moeten nemen van de brandweer. Op de korpsavond 2008 heeft de burgemeester hem met de Koninklijke Onderscheiding alsnog in het zonnetje kunnen zetten.

Kwalificatie

Het Kapittel voor de Civiele Orden kwalificeert de heer Van der Lelie als "iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen".


persbericht

Lintje voor scheidend SWA directeur IJtzen Boersma

Bij zijn afscheid als algemeen directeur van de Stichting Scholing Werk en Advies (SWA) te Amsterdam is IJtzen Gerrit Boersma uit Loosdrecht tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau benoemd. Bij het uitreiken van de versierselen noemde burgemeester Bijl hem een inwoner waar je als gemeente en als burgemeester trots op mag zijn.

De heer Boersma werd onderscheiden vanwege zijn vele bijzondere verdiensten waaruit een grote maatschappelijke betrokkenheid spreekt.

Van 1974 tot 1997 was hij FNV-vakbondsbestuurder. Eerst als districtsbestuurder in Rotterdam en Als vertegenwoordiger van de Industriebond FNV nam hij in de periode 1983-1985 deel aan een commissie onder leiding van oud-minister Andriessen die oplossingen zocht voor de oplopende werkloosheid. Hij was in 1985 medeoprichter van de SWA. Na het faillissement van de Amsterdamse Droogdok Maatschappij kon de SWA nog voor drie jaar de werkgelegenheid van 300 vaklieden zeker stellen die anders op staart hadden gestaan. Velen van hen konden ook worden herplaatst. Meer SWA-projecten waren onder andere een project waarbij 60 allochtone KLM medewerkers een leerwerktraject doorliepen waarbij 65% (ander) werk vonden, een project gericht op snelle en volledige resocialisering van ex-gedetineerden en het opleiden van 15 vrouwen in het 'mannenvak' procestechniek.

Omdat de gezamenlijke aanpak van werkgevers en werknemers tanende was, volgde In 1997 volgde de volledige overstap van FNV naar SWA, waarbij Boersma algemeen directeur SWA Uitzendorganisatie BV & Stichting Stimulans werd. De SWA heeft veel scholings- en werkgelegenheidsprojecten opgezet, gericht op het teruggeleiden van werklozen, met name die met een achterstand, naar de arbeidsmarkt. Maar SWA ontplooide ook tal van andere initiatieven.

Voorbeelden zijn: de Stichting Sonar, die nieuwe bedrijfsactiviteiten en werkgelegenheid in Amsterdam bevorderde; Wereldverbond van Diamantverwerkers, die ondersteuning bood aan diamantverwerkers in derdewereld landen; scholings- en doorstroomproject voor allochtone schoonmakers van het AMC; sponsorschap van (en sterke persoonlijke betrokkenheid bij) de AMC-loop ten bate van de zeer arme bevolking van noordwest Kenia; Emma at Work, arbeidsbemiddeling voor jongeren met medische en lichamelijke beperkingen; het Koperen Stelenfonds, dat onder andere werknemers in de diamantindustrie ondersteunt en 'fair trade' in de diamantindustrie bevordert.

bron
perbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
4 gr.
windkr. 2