WIJDEMEERSE WEBKRANT
Gerard Torsing Overleden
Loosdrecht, do 28 augustus 2008

Op eenenzeventigjarige leeftijd is gisteren oud-wethouder van 's-Graveland, Gerard Torsing, overleden.


Gerard Torsing

Gerard Torsing, toen nog uit Ankeveen, had altijd een grote belangstelling voor politiek. Hij miste geen raadsvergadering en zat enige tijd in het hoofdbestuur van het CDA. In 1986 nam hij de stap naar de politiek en trad toe tot de raad van 's-Graveland. Hij vormde als wethouder namens het CDA samen met burgemeester Wim Kozijn en wethouder Co de Kloet (DB) het college dat 's-Graveland acht jaar zou besturen.


Ca. 1990. De wethouders Co de Kloet en Gerard Torsing halen Sinterklaas in op De Meenthof. Midden achter hen de latere D66 fractievoorzitter, Nadja Jungmann, vermomd als page.

Gerard Torsing was van huis uit aannemer en bracht die expertise in in het zittende college. Tijdens zijn bewind werden in Kortenhoef een flink aantal bouwprojecten gerealiseerd, waaronder sporthal De Fuik en de Zuidsingel fasen 1 t/m 6. Dat ging vaak niet zonder slag of stoot. Ook bij de voorbereiding van winkelcentrum De Meenthof was hij nauw betrokken, al was burgemeester Kozijn de trekker van het geheel. In zijn werk als wethouder was hij niet altijd onomstreden.

Anecdotes

Beroemd zijn de vele, vele anecdotes die over Gerard Torsing de ronde deden en die hij zelf vertelde over de, soms ruwe, zeden en gewoonten in de toenmalige 's-Gravelandse politiek. Hoe hij rond sluitingstijd op een bierviltje zijn handtekening zette om als loco-burgemeester de kroeg van Dorpshuis De Dobber (de oude Dobber) nog een paar uurtjes open te kunnen houden. ( Uw redacteur heeft regelmatig samen met hem daar het licht uit gedaan..)

Hanja Maij-Weggen fanclub

Befaamd is het plaatje dat hij maakte samen met Co de Kloet, nadat deze samen de Hanja Maij-Weggen fanclub hadden opgericht. Het werd geen hit, maar 's-Graveland smulde er van. (Hanja Maij-Weggen was de toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat, de bedenker van de mislukte spitsstrook op de A1.)

Na het overlijden van zijn echtgenote bracht hij enige jaren door in Spanje. Later keerde hij terug en ging in Loosdrecht wonen, waar hij zich aansloot bij DBL.

Met het overlijden van Gerard Torsing verliest Wijdemeren een joviale gezellige inwoner en oud-wethouder, die zijn verdiensten had.

Update 29-8-2008 17.19:

Op 2 september wordt voor Gerard Torsing om 12.30 uur in de Basiliek van St.Jan-Goede Herder aan De Brink 21 in Laren een dienst gehouden. Rond 14.00 zal hij in het familiegraf bijgezet worden op het St. Janskerkhof aan de Hilversumseweg in Laren.

bron
WWK
foto
div.
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
19 gr.
windkr. 2