WIJDEMEERSE WEBKRANT
B. Wallenburg
Wijdemeren, vr 25 april 2008

persbericht

B. Wallenburg 's-Graveland

De heer B. Wallenburg uit 's-Graveland: Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Wallenburg (62) is eigenaar van een kleine wasserij in 's-Graveland. Naast zijn werk is hij al ruim 25 jaar actief op cultuurhistorisch terrein.

Historische Kring

In 1982 was de heer Wallenburg medeoprichter van de Historische Kring 'In de Gloriosa' en bleef tot 1995 bestuurslid. Tot op heden is hij voor de Historische Kring actief.

Kenner en verzamelaar

De heer Wallenburg is één van de grootste kenners en verzamelaars in de regio over de periode 1940 - 1945; de Tweede Wereldoorlog. Hij weet over deze periode in algemene zin veel. Zijn kennis over de lokale en regionale geschiedenis kent bijna geen grenzen. De heer Wallenburg is geïnspireerd door zijn voormalige schoolmeester, de heer Haverkamp, die bij het verzet zat. Bijzonder is, dat het gevangenispak van deze verzetsman nu tot de collectie van meneer Wallenburg behoort. De totale omvang van de collectie is enorm en omvat documenten, foto's, uniformen en andere kleding, persoonlijke attributen, wapens en voorwerpen uit militaire kringen en uit het verzet. Veel hiervan is bij hem thuis opgeslagen: de bovenverdieping en de zolder zijn overvol. Een legertruck en een vrachtwagen zijn gestald bij vrienden. Op dit moment werkt de Historische Kring aan het realiseren van een nieuwe locatie om de omvangrijke en nog steeds groeiende verzameling op een verantwoorde manier te kunnen opslaan.

Tentoonstellingen

De heer Wallenburg heeft zijn kennis over de oorlog verzameld, geadministreerd, opgeslagen en toegankelijk gemaakt. Hij ziet het als zijn speciale taak deze kennis over te dragen aan anderen, met name aan de jeugd. In samenwerking met de Historische Kring in 's-Graveland organiseert de heer Wallenburg om de paar jaar een grote tentoonstelling. De meest recente vond in 2005 plaats in het voormalige gemeentehuis van 's-Graveland. Vele scholen uit de wijde omgeving bezochten de tentoonstelling. De heer Wallenburg verzorgde voor de jeugd een speciale rondleiding. Naast deze scholieren bezochten ook vele honderden volwassenen de tentoonstelling. Tien jaar geleden heeft de heer Wallenburg ook een wasserij-tentoonstelling gehouden. Zeer bijzonder omdat hij toen en nu nog de enige wasserijhouder in 's-Graveland is. Over de historie van de wasserij is een boekje geschreven.

Het Kapittel voor de Civiele Orden kwalificeert hem als "iemand zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen, anderen heeft gestimuleerd en werkzaamheden heeft verricht die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben".

bron
persbericht
foto
Douwe v. Essen
auteur
---
editor
Rik Jungmann
overzicht
eerste