WIJDEMEERSE WEBKRANT
Openingsconcert Kunst aan de Dijk
Kortenhoef, do 27 september 2007

Op 11 oktober a.s. openen Eleonore Pameijer (fluit) en Erika Waardenburg (harp) het nieuwe concertseizoen bij Kunst aan de Dijk in Kortenhoef.

persbericht

Openingsconcert Kunst aan de Dijk

Op 11 oktober a.s. openen Eleonore Pameijer (fluit) en Erika Waardenburg (harp) het nieuwe concertseizoen bij Kunst aan de Dijk in Kortenhoef.

Eleonore Pameijer is een van de beroemdste fluitisten van Europa. Ze heeft verschillende hedendaagse componisten geïnspireerd om speciaal voor haar composities te schrijven. Samen met Erika Waardenburg, een van de bekendste Nederlandse harpisten, verzorgt ze een optreden dat u niet mag missen.


Erika Waardenburg

Beroemde voorgangers

Het duo concerteert op de instrumenten van hun beroemde voorgangers. Eleonore bespeelt de Wunderlich fluit van Hubert Barwahser en Erika de Wurlitzer harp van Rosa Spier, in haar tijd de bekendste Nederlandse harpiste.

Rosa Spier

Rosa Spier maakte deel uit van het Concertge-bouw Orkest en was de grondlegster van de Nederlandse harpschool. Bovendien was zij de oprichtster van het Rosa Spierhuis, een "veilige haven" voor oudere kunstenaars. Na Rosa Spier werd deze harp bespeeld door haar op-volgster in het Concertgebouw Orkest, Phia Berghout (1909-1993). Ook Phia Berghout was een belangrijke figuur voor het Nederlandse muziekleven, zij richtte het Internationale Mu-ziekcentrum Queeckhoven op, te Breukelen.

Geschiedenis

Naar aanleiding hiervan heeft Erika Waarden-burg zich verdiept in de geschiedenis van de Wurlitzer harp. Tijdens die speurtocht trof zij een programmaboekje aan van een concert dat Phia Berghout samen met fluitist Hubert Bar-wahser in 1951 in het Concertgebouw gaf. Hubert Barwahser (1906-1985) was van 1936 tot 1973 de eerste fluitist van het Concertge-bouw Orkest. Dit bleek hun debuutconcert te zijn. In samenspraak met Eleonore Pameijer ontstond het idee om dit programma in 2006, dus 55 jaar later, exact zo uit te voeren, als hommage aan onze grote voorgangers.

Eleonore is voor dit project op zoek gegaan naar het originele instrument
van Hubert Barwahser. Zijn weduwe heeft dit instrument, een Wunderlich fluit, aan Eleonore ter beschikking gesteld. Zowel de fluit als de harp zijn inmiddels geheel gerestaureerd.

Programma

Op het programma staan werken van C.P.E. Bach, Luigi Boccherini, Gabriel Fauré, Frederic Chopin, Hendrik Andriessen, Marius Flothuis, Jacques Ibert en Maurice Ravel.

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
14 gr.
windkr. 3