WIJDEMEERSE WEBKRANT
HKL 35 Jaar
Loosdrecht, zo 23 september 2007

De Historische Kring Loosdrecht bestaat vijfendertig jaar. Om dat te vieren is er zaterdag een receptie, die gecombineerd wordt met de opening van een nieuwe expositie.

persbericht

35-JARIG BESTAAN VAN DE HISTORISCHE KRING LOOSDRECHT

De voorgaande tentoonstelling over textiel en kleding met velerlei handwerkgereedschappen is weer afgebroken en de voorwerpen zijn opgeborgen. De nieuwe expositie is ook weer de moeite waard. Omdat de vlag toch de lading moet dekken hebben we een lange naam bedacht:

OUDE GEREEDSCHAPPEN WEEG- EN MEETINSTRUMENTEN

Het deel oude gereedschappen omvat onder andere een smederij en een schoenmakershoek. In de smederij staan een smidsvuur met een blaasbalg, een aambeeld en allerlei werktuigen die bij een smidse horen. In de schoenmakerij zijn verschillende leesten met bijbehorende handgereedschappen en een stikmachine te zien.

De weeginstrumenten beslaan een groot deel van de tentoonstelling. Er staan twee zeer oude wagen, één voor het wegen van balen graan of meel en een kooiwaag voor het wegen van klein vee zoals varkens en kalveren. Verder zijn er bascules, balansen, unsters en een aantal winkel- en huishoudweegschalen te zien.

De meetinstrumenten zijn in vitrines tentoongesteld. Er staan onder andere zeer oude maatkannen voor veel toepassingen. Er hangen ook hooibroeimeters en er staan landmeetinstrumenten opgesteld waaronder een oude roedemaat van 3,77 meter en een waterpastoestel van vóór 1900.

Het huiskamergedeelte is aangepast aan het thema van de expositie.

Tot slot hebben we nog een vakgedeelte, wat een verrassing blijft tot bij de opening. De indeling van de vaste vitrines met veel bodemvondsten en Loosdrechts porselein is niet gewijzigd.

De nieuwe tentoonstelling wordt geopend op zaterdag 29 september tijdens de receptie van 17.00-19.00 uur ter gelegenheid van het vijfendertigjarig bestaan van de Historische Kring Loosdrecht. U bent van harte welkom om met ons onder het genot van een hapje en een drankje terug te kijken en de expositie te bezoeken.

zaterdag 29 september receptie van 17.00-19.00 uur en opening nieuwe tentoonstelling Historische Kring Loosdrecht, Gebouw 3-LUIK, Acacialaan 2 (zijstraat van de Lindelaan) in het centrum van Nieuw-Loosdrecht

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
22 gr.
windkr. 2