WIJDEMEERSE WEBKRANT
Putter over de OZB stijging
Wijdemeren, zo 7 oktober 2007

Putter las de aanbiedingsbrief bij de begroting voor 2008 en sloeg het collegeprogramma er nog eens op na. Hij kon zijn ogen niet geloven.

ingezonden bericht

Stilte voor de storm

Stilte voor de storm? Ik kan het niet anders zien omdat ik me niet kan voorstellen dat zoiets ongelofelijks, zoiets schofferends zomaar door kan gaan zonder dat er een tyfoon van verontwaardiging opsteekt. Zelfs wie wind zaait zal zoals het aloude spreekwoord zegt, storm oogsten.

Ik lees de aanbiedingsbrief bij de begroting voor 2008 en kan mijn ogen niet geloven. Het college van B en W wil de ambities uit het college programma realiseren en een sluitende meerjarenbegroting presenteren. De meeste ingrijpende breekijzers vanuit de bestaande situatie zijn: zeven ambtenaren erbij en 30 % OZB verhoging. Wie daarmee komt is gek denk je dan, daarmee kun je je in deze tijd van inkomensstilstand alleen maar onsterfelijk belachelijk maken. Maar het staat er echt.

Ambities waarmaken? Ja, dat is een prachtig voornemen, maar dan wordt er toch wel een hele belangrijke ambities in de prullenbak gedeponeerd. Ik citeer uit het collegeprogramma waarmee de club van vier zo verschrikkelijk graag vol vertrouwen verder wilde. Op pagina 14 staat: "Er zal deze periode geen belastingverhoging plaatsvinden behoudens de inflatie correctie" en op pagina 16 wordt nog eens herhaald: "De coalitie wil dit evenwicht bewaren zonder dat de belasting tarieven met niet meer dan de inflatie stijgen." Dat lijkt eigenlijk meer op een keiharde toezegging dan op een ambitie en zo was het toen ook bedoeld. Nu blijkt dat onze inwoners een sappige worst is voorgehouden - niet voor de eerste keer trouwens - en dan mag je toch rustig van een onbetrouwbaar bestuur spreken.

Zeven ambtenaren er bij en 30 procent OZB verhoging. Ik herinner me nog als de dag van gisteren hoe een VVD raadslid jarenlang bij iedere begrotingsbehandeling - weliswaar in onbegrijpelijk Nederlands - steeds maar weer riep, dat er te veel ambtenaren waren en dat de gemeentelijke financiën totaal verkeerd werden ingezet voor allerlei verderfelijke doelen. Waar is dat raadslid gebleven? Dat raadslid is thans wethouder van financiën en neemt deze aanbiedingsbrief voor zijn rekening in plaats van zijn briljante inzichten van toen waar te maken.

Stilte voor de storm. Op dit niet te accepteren voornemen van het college zal toch wel een baaierd van kritiek volgen. Dat zal de gemeenteraad toch nooit voor zoete koek slikken Of wel soms? Is alles weer eens van te voren geritseld en voorgekookt En zullen de twee Dorpsbelangen partijen zoals te doen gebruikelijk in het zand bijten

Ook in een democratie moet de meerderheid van de burgers zich soms machteloos zand in de ogen laten strooien.

Putter

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
16 gr.
windkr. 2