WIJDEMEERSE WEBKRANT
De Honderdste Putter
Kortenhoef, vr 16 november 2007

De honderdste Putter. Hij blikt terug en hij werpt een blik op de toekomst. Met zijn scherpe pen hoopt hij stof tot nadenken te blijven geven.

De WWK feliciteert Co de Kloet van harte met deze mijlpaal. De afgelopen honderd keer hebben wij soms hard gelachen (het koperen zwaailicht voor Gert Zagt) en soms de wenkbrauwen gefronsd omdat Putter baarlijke nonsens schreef of de waarheid wat geweld aandeed, maar ook dan toch vaak met een glimlach. Dat mag in Nederland. Gelukkig maar. red.

ingezonden bericht

Honderd

Bij hoge uitzondering gaat deze putter over Putter zelf. Dit is namelijk de honderdste putter in de reeks van columns die met de regelmaat van de klok het hooggeëerd publiek van Wijdemeren oproept tot nadenken over de lokale politiek en aanverwante zijwegen. Honderdmaal, dat is een gouden randje waard en vraagt om een korte terugblik, een moment van bezinning, en een antwoord op de vraag of er na deze honderdste nog leven is voor de gedachtespinsels van Putter.

Allereerst is een woord van dank op zijn plaats zowel aan de Wijdemeerse Webkrant als aan het periodiek De Triangel, die de columns een brede verspreiding geven. Aanvankelijk zou Putter zich bepalen tot de website van Dorpsbelangen Wijdemeren , maar met een onverwoestbare solidariteit nemen de Wijdemeerse Webkrant en de Triangel de columns integraal over. Dat verdient alle lof in een situatie waarin de door de gemeente gesubsidieerde lokale pers nog steeds bevreesd is zich aan koud water te branden en consequent putter-achtige commentaren weigert. Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt, onze voorvaderen waren goed op de hoogte!

De positie van Putter zal na de honderd-mijlpaal niet veranderen. Mensen die denken dat Putter de stem is van Dorpsbelangen Wijdemeren hebben het mis. Weliswaar stond Putters wieg in het centrum van DBW maar daar houdt dan ook alles mee op. Zonder controle of ruggespraak schrijft Putter wat zijn pen hem ingeeft en dat hij daarbij meestal de kant van de huidige oppositie in de gemeenteraad kiest ligt voor de hand. De dodelijke saaiheid, de voorspelbare besluitvorming, de gebroken beloftes, de meelopers mentaliteit en alle andere bedenkingen laten je immers geen keus. Het is lang geleden dat er zo'n gezeglijke gemeenteraad aan de hand heeft gelopen van zo'n zorgwekkend college. Waarbij nog komt dat het bekende machtsblok de oppositie in een onderlinge afspraak voor vier jaar heeft doodverklaard.

En dat is dan meteen de onderbouwing voor alle volgende putter-afleveringen. Niet dat Putter zichzelf ziet als de grote tovenaar die met zijn pen als wapen de wereld van Wijdemeren even zal veranderen. Maar wel, omdat kritisch commentaar de stemmen losmaakt en tot wederwoord uitnodigt. En je mag niet uitsluiten dat er ergens misschien ooit eens een lichtje zal opgaan, dat dank zij Putter is ontstoken.

Tot de trouwe lezers zeg ik: blijf bij mij!

Ik wil gelezen worden.

Putter

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
6 gr.
windkr. 2