WIJDEMEERSE WEBKRANT
Heeft Bob Colijn gelijk?
Wijdemeren, di 13 november 2007

Bob Colijn is blij dat de plaatselijke politici de OZB-verhoging beperkt hebben weten te houden. Douwe van Essen denkt daar toch wat anders over.

 

Belofte maakt schuld

Je belooft de belastingen niet te verhogen tijdens je regeerperiode, maar stelt in je eerste jaar gelijk al een verhoging voor van 11%! Een terechte storm van kritiek van alle kanten doet je bakzeil halen en laat je nog maar net wegkomen met de inflatiecorrectie.

Ambities

Dan heb je je lesje wel geleerd en presenteer je het volgende jaar, na ook nog een aantal forse meevallers, een sluitende begroting zonder belasting-verhoging, toch? Zo niet dit college: 'de ambities moeten gehonoreerd worden' heet de schaamlap voor de extra uitgaven voor volgend jaar, want '.dat hebben we de kiezer toch óók beloofd.'. Snijden in de begroting dus, mooi niet, wel een OZB-verhoging van 7,5%.

Verkopen

Maar hoe verkoop je dat nu een beetje? De VVD roept immers al jarenlang vanuit de oppositie dat ambtenaren er maar een schepje bovenop moeten doen, dat de OZB wel omlaag kan én dat de kaasschaaf over de uitgaven heen moet. En het CDA werd vorig jaar zelfs door de eigen achterban teruggefloten. Zo'n storm van verontwaardiging moet je nu voor zijn, dus zet je niet ál te hoog in en sluit je een deal met je vrienden in de gemeenteraad én je gokt ook een beetje op gewenning en berusting bij je achterban.

Amendement

Het CDA als grootste partij mag het amendement presenteren: geen verhoging van de OZB met 7,5% maar slechts met 4,3%. Te betalen door dit jaar onze spaarpot, de Algemene Reserve, niet aan te vullen. Het college ontraadt het amendement met klem, maar zonder overtuiging. Dat blijkt wel als het CDA dat bedrag niet alleen wil aanwenden om de OZB-verhoging te beperken, maar ook voor verkeersmaatregelen bij scholen. Wethouder Neef (ook CDA) moet dus als lid van het college voor de vorm tegen zijn, maar hoewel hij nog nét niet applaudiseert, laat hij toch wel erg duidelijk blijken er volmondig mee in te stemmen!

Spaarpot

"De raad heeft ook nu ingegrepen", prijst Bob Colijn het dappere optreden van die koene ridders. Ingegrepen? Uit de spaarpot gegraaid zal hij bedoelen! En volgend jaar dan? Want de OZB keert elk jaar weer terug en dit bedrag is eenmalig. Ongetwijfeld wordt er dan wel weer een ander konijn uit de incidentele hoge hoed getoverd en het college kijkt, naar eigen zeggen, toch niet verder dan 2008. En dat bedrag voor extra verkeersmaatregelen bij scholen doet het natuurlijk ook wel goed bij de achterban.

Demasqué

Mijn waarde Bob, na het optrekken van al die rookgordijnen, veel slecht opgevoerde toneelstukjes en het demasqué van de Wijdemeerse politici blijft er onderaan de streep nog steeds een OZB-stijging van 4,3% over, inclusief prijscompensatie, dát wel. Maar dat is toch écht wat anders dan 'geen belastingverhoging'.

Douwe van Essen
Kortenhoef

bron
WWK
foto
---
auteur
Douwe v. Essen
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
8 gr.
windkr. 4