WIJDEMEERSE WEBKRANT
4 mei Kortenhoef
Kortenhoef, vr 4 mei 2007

In alle kernen van Wijdemeren werden vanavond de doden herdacht. In Kortenhoef gebeurde dat voor het eerst op de Van Heumenhof.

Omdat het oude gemeentehuis van 's-Graveland verkocht is aan een particulier moest het monumentje in de tuin van Westerveld wijken. Het Oranjecomité Wijdemeren Centrum boog zich over de keuze voor een nieuwe plaats voor het monument. De keus viel op de parkeerplaats en het plantsoentje tussen de seniorenflats aan de Van Heumenhof op de hoek van de Parklaan en de Kerklaan in Kortenhoef.

Groot contrast

Vanavond om acht uur werd de nieuwe lokatie voor het eerst in gebruik genomen. De plaats van de herdenking vormde een groot contrast met die van de afgelopen veertig jaar. Toen een sfeervol zeer ruim gazon, omzoomd door grote oude bomen en een waterpartij met uitzicht op de achterliggende weilanden. Nu een parkeerplaats, ingeklemd tussen de flats, waar nog wat auto's op stonden. Op die parkeerplaats zat, pal voor de auto's, het muziekgezelschap dat de plechtige muziek en het Wilhelmus ten gehore bracht. De officials stonden met de rug tegen de muur van één van de flats, vier stappen verwijderd van het monumentje. Het leggen van de kransen en bloemen leidde daardoor tot enig beschaafd gedrang en geschuif onder de notabelen, vanwege de weinige ruimte en de korte afstand tussen de flat en de gedenksteen. Men wilde zo ver mogelijk met de krans naar de steen lopen, maar dat betekende dat de start met de rug tegen de muur gemaakt moest worden.

De merel was er

De opkomst was aanzienlijk lager dan andere jaren. Toch was het goed om te zien dat alle generaties goed vertegenwoordigd waren. De omwonenden stonden op hun balkons eerste rij. De merel, die tijdens de twee minuten stilte altijd zong bij Westerveld, was mee verhuisd. Hij zong weer het hoogste lied. Zoals het hoort bij de dodenherdenking.

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
21 gr.
windkr. 4