WIJDEMEERSE WEBKRANT
Putter over het Vragenhalfuur
Kortenhoef, vr 13 juli 2007

Herman Stuijver deed in de lokale bladen zijn beklag over het "vragenhalfuur" van anderhalf uur in de raad. Putter valt hem bij.

ingezonden bericht

Vragen

"Misschien dat onze lokale politici zich tijdens hun vakantie eens kunnen beraden op de vraag hoe bijna anderhalf uur vragen stellen in de toekomst beperkt kan worden" schreef Herman Stuijver in Wie Wat Waar, en hij slaat daarmee de spijker op de kop.

Vragen stellen in de raad door raadsleden behoort tot de uitzonderingen te behoren, omdat raadsleden immers dag in dag uit de beschikking hebben over alle lijnen die nodig zijn om aan informatie te komen. De gemeente heeft een afdeling communicatie, alle ambtenaren zijn als het een beetje meezit tijdens kantooruren te raadplegen en er is niets op tegen om een wethouder of de burgemeester te benaderen als je iets wilt weten. Bovendien, de raad heeft een volledige eigen ambtenaar tot zijn beschikking, de griffier, die juist in dienst is genomen om de positie van de raad te versterken. Hij heeft toegang tot alle stukken en zal niet aarzelen het raadslid zo compleet mogelijk op zijn wenken te bedienen.

Waarom dan anderhalf uur de tijd genomen om in de openbare raadsvergadering de onbenulligste vragen te stellen. Waarom niet de commissie vergaderingen gebruikt om zo nodig wat dieper op een zaak in te gaan? Het getuigt van een amateurisme, dat na een jaar gemeenteraadsbestaan toch wel verdwenen mag zijn. Het wordt inderdaad tijd dat deze treurige gewoonte verdwijnt.

Een paar voorbeelden.

  • PvdA-er Ben Steenvoorden vraagt of twee spreekuren voor de schuldhulpverlening per week niet wat te veel van het goede is, omdat er maar 18 aanvragen per jaar binnenkomen. Je kan het antwoord zelf bedenken. Juist vanwege die spreekuren zijn de aanvragen zo beperkt. Had hij niet even zijn eigen wethouder kunnen bellen.
  • Ruud Buijs van de VVD vraagt al jaren om iets te doen aan de slechte stoepen van de Oud-Loosdrechtsedijk. Hij vraagt er voor de zoveelste keer om. Hij wordt voor de zoveelste keer - door zijn eigen VVD wethouder nota bene - met een kluitje in het riet gestuurd. Een wat krachtige toon in de commissie zou misschien meer helpen.
  • Gert Zagt van DBL heeft maar liefst 7 vragen. Ze horen stuk voor stuk niet in de raadsvergadering thuis. Hij had ze zo met een paar telefoontjes kunnen uitzoeken. Wanneer begint het bouwplan van Super de Boer. Dat hangt vast aan een rechtszaak. Hoe zit het met woonwagenkamp De Egelshoek. Er komt een brief van de gemeente Hilversum.

Dat soort vragen, dat soort antwoorden. Anderhalf uur lang.

Het mes erin. Weg met dit onzinnige gedoe. Onderneem zelf actie en stel niet overal vragen over. Laat de griffier zijn werk doen waarvoor hij is aangenomen.

Wie bindt de kat de bel aan.

Putter

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
24 gr.
windkr. 2