WIJDEMEERSE WEBKRANT
Vastgevroren Zwanen
Nederhorst den Berg , zo 23 december 2007

Het sprookje van de drie vastgevroren Bergse zwanen die door de dierenambulance en de brandweer gered werden. Verteld door Cor Koster.

ingezonden bericht

Vastgevroren zwanen

Een kennisje vertelde me dat ze dit weekend een goede daad gedaan had: drie zwanen gered. Ze was op de N201 bij Nederhorst den Berg uitgestapt om een paar foto's te maken van het schitterende landschap en zag toen dat er drie zwanen vastgevroren zaten in het ijs, 10 meter van de oever.


Wat zielig... Drie vastgevroren zwanen.

Met haar gsm belde ze de dierenambulance en kreeg het verzoek om bij de weg te wachten omdat de zwanen vanaf de weg niet zichtbaar waren. Na een half uur koukleumen kwam de dierenambulance. "Die zitten vast", zei de dierendame; "hier moet de brandweer bijkomen." Terwijl ze de brandweer belde, begon één van de zwanen te bewegen. Met veel gekraak en gepiep - "een eng geluid", zei mijn kennisje - maakte het dier zich los van het ijs en liep met wijdgespreide vleugels naar één van de twee andere zwanen toe. Die begon ook te bewegen en ook hij (zij?) slaagde er in zich los te werken. "Daar ben ik helemaal niet blij mee," zei de dame, "want nu gaan ze die andere zwaan verdedigen. Dit wordt lastig voor de brandweer".

De brandweer liet op zich wachten, want die was bezig met een paar kinderen die in het ijs zaten. Dat heeft natuurlijk voorrang. Na een uur begon ook de derde zwaan te bewegen en ook die slaagde erin zich los te werken uit het ijs. De brandweer kon dus afgebeld worden, en iedereen kon - kleumend en wel - weer naar huis.

De vraag is of die zwanen wel echt vastgevroren zaten. Een snelle speurtocht op internet bracht een tekst in het AD van afgelopen vrijdag. Onder de kop "Asiel platgebeld over 'vastgevroren' zwanen" lezen we (bron: Algemeen Dagblad):

De telefoon in het streekdierentehuis in Spijkenisse rinkelt al dagen elke ochtend veelvuldig, omdat mensen denken dat zwanen vastgevroren zitten aan het ijs. "Elke morgen is het prijs. Mensen zien overal op Voorne-Putten zwanen op het ijs liggen en zijn bang dat die dieren er niet zelf af kunnen komen," vertelt coördinator Sandra Stammers van het asiel. Volgens haar zitten de zwanen helemaal niet vastgevroren aan het ijs. "Ze liggen te slapen met hun verendek op het ijs, hun poten hebben ze tussen die veren verstopt. Als het flink gevroren heeft, kan het voorkomen dat er wat borstveren vast zitten aan het ijs. Maar die gaan of door de zon los of anders trekt een zwaan zichzelf los. Daar is niets zieligs aan."

Kennelijk kan de natuur best redelijk voor zichzelf zorgen.

Cor Koster
Nederhorst den Berg

bron
ing. bericht
foto
ing. bericht
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
2 gr.
windkr. 2