WIJDEMEERSE WEBKRANT
Orangerie uitgebrand
Nieuw Loosdrecht , ma 17 december 2007

Afgelopen zaterdagnacht is de orangerie van het landgoed Eikenrode uitgebrand. Men wilde het complex in 2008 verbouwen tot appartementen.


De orangerie, zoals die er al jaren bij stond.

De orangerie, annex koetshuis, van Eikenrode is al jaren een zorgenkind. Het gebouw dat stamt uit de negentiende eeuw stond er vervallen bij. Al enige jaren werden er plannen ontwikkeld om de Orangerie om te bouwen tot zeer luxe appartementen. Die plannen komen overigens door de grote uitslaande brand waarschijnlijk niet in gevaar. Wel zijn er bij de brand karakteristieke elementen van het gebouw verloren gegaan, zoals antieke kozijnen. Op dit moment mag niemand het pand betreden, omdat het dak nog maar bestaat uit verkoolde balken. Bovendien ligt er overal puin.


Het buitenhuis Eikenrode in Nieuw Loosdrecht.

De brand moet zijn aangestoken omdat er niemand in het gebouw woonde en er geen gas en electriciteit aanwezig waren. Martien Plasmeijer, de eigenaar van Eikenrode, die al jaren strijd levert met de gemeente over het opknappen van het landgoed, is behoorlijk aangeslagen. In november 2004 maakte de gemeente bekend dat er een vrijstellingsprocedure gestart werd voor de bouw van appartementen in de orangerie. Plasmeijer hoopt dat Monumentenzorg snel de situatie in ogenschouw komt nemen. Ook heeft hij al contact gehad met het Wijdemeerse college dat hem zal steunen in het herstel van de schade. Zaterdagnacht was burgemeester Don Bijl op Eikenrode om zelf te zien hoe de bluswerkzaamheden gingen.

Martien Plasmeijer laat zich niet weerhouden door deze tegenslag. Hij is vastbesloten om met zijn herstelplannen door te gaan.

bron
G&E
foto
Rik Jungmann
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
0 gr.
windkr. 2