WIJDEMEERSE WEBKRANT
Russische muziek in Jagthuis
Horstermeer, vr 7 december 2007

In kerstsfeer vindt op zondagmiddag 23 december het laatste theeconcert van 2007 plaats in Het Jagthuis. Een jong en bevlogen trio komt Russische werken spelen.

ingezonden bericht

In Het Jagthuis klinkt voor kerstmis Russische muziek

In kerstsfeer vindt op zondagmiddag 23 december het laatste theeconcert van 2007 plaats in Het Jagthuis. Een jong en bevlogen trio komt Russische werken spelen.


Amphion Trio: René Maurer, piano, Mariska Godwaldt, viool, Tom van Lent, cello

Michael Glinka schreef het Trio Pathétique in 1832 voor klarinet, fagot en piano. Het wordt echter ook vaak uitgevoerd door een klassiek pianotrio met viool, cello en piano. En in die uitvoering zal het Amphion Trio dit werk spelen. Daarvoor spelen violiste Mariska Godwaldt, cellist Tom van Lent en pianist René Maurer een pianotrio van Mozart en na de pauze het tweede pianotrio van Sjostakovitsj. Michael Glinka is de geschiedenis in gegaan als de vader van de Russische muziek. Toen hij het Trio Pathétique componeerde verbleef hij in Italië en zijn heimwee naar Rusland is er in te horen. Dmitri Sjostakovitsj leefde een eeuw later in de Sovjet Unie. Zijn 2e pianotrio ging in 1944 in het bevrijde Leningrad in première met de componist zelf aan het klavier. Het werd een groot succes.

Voorafgaand aan dit concert is het mogelijk een wandeling te maken door de Horstermeerpolder. Wanneer u zich om 14 uur bij Het Jagthuis meldt, ontvangt u een routebeschrijving en toelichting van de wandeling die ongeveer een uur duurt. In de pauze wordt bij de thee een huisgebakken koek geserveerd waar de doorgewinterde concertbezoeker inmiddels naar uitkijkt. Reserveren (16 euro per kaart) kan per e-mail via stal at jagthuis.nl of telefonisch 0294-252609. De locatie van het concert is Het Jagthuis, Middenweg 88, Nederhorst den Berg (Horstermeer). Aanvang 15.30 uur op zondagmiddag 23 december. Meer informatie op www.jagthuis.nl

Volledig programma 23 december 2007

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 - 1791)

Trio in G groot KV 564 (1788)
-Allegro
-Andante
-Allegretto

Michael Glinka (1804-1857)

Trio Pathétique (1832):
-Allegro modera to
-Scherzo: Vivacissimo
-Largo
-Allegro con spirito

Dmitri Sjostakovitsj (1906 - 1975)

Trio nr. 2 opus 67 in e (1944)
-Andante; Moderato; Poco piu mosso
-Allegro con brio
-Largo
-Allegretto; Adagio

Amphion Trio: René Maurer, piano, Mariska Godwaldt, viool, Tom van Lent, cello

In 1997 werd door drie musici een trio opgericht onder de naam Amphion Trio. Het Amphion Trio studeerde bij Kees Hülsmann aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Daarnaast volgde het trio masterclasses bij o.a. Istvan Parkanyi, Colin Carr, Pascal Devoyon, Gregor Horsch , het Osiris Trio, Menahem Pressler van het Beaux Arts Trio en het Altenberg Trio Wien.

Tijdens een masterclass die het Amphion Trio volgde bij docenten van het Mozarteum te Salzburg, werd aan het drietal de prijs voor het beste ensemble toegekend. Hieruit volgde een reeks concerten in Italië en Mexico, die door pers en publiek zeer positief werd ontvangen.

Zij verzorgden concerten tijdens verschillende nationale en internationale festivals waaronder het festival van Zeeuwsch Vlaanderen, het internationale Mozartfestival te Breda en het gerenommeerde festival "Mladá Praha" in Praag.

In Nederland speelden zij o.a. in de kleine zaal van het Concertgebouw te Amsterdam,  de Jurriaanse zaal van het Muziekcentrum De Doelen te Rotterdam en de kleine zaal van het Muziekcentrum Vredenburg te Utrecht. Op radio 4 waren zij diverse malen te beluisteren vanuit het Amsterdams Concertgebouw. Tijdens het Kamermuziekfestival Almere in mei 2001 ontving het Amphion Trio de publieksprijs.

In 2005 besloten de leden het ensemble flexibeler te maken. Sindsdien bieden zij ook programma´s aan voor viool en piano en cello en piano. In februari 2007 namen zij hun tweede cd op met werken van Glinka en Shostakovich.

bron
ing. bericht
foto
ing. bericht
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
wisselend, buien
10 gr.
windkr. 4