WIJDEMEERSE WEBKRANT
De heer D. van den Broek
Nederhorst den Berg

De heer D. van den Broek uit Nederhorst den Berg:
Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Van den Broek (69) was ruim 38 jaar veehouder. Sinds 1988 werkt hij bij Bureau Beheer Landbouwgronden als aankoper/taxateur. Dit bureau valt onder het Ministerie van LNV en koopt landbouwgronden en natuurgebieden aan om de landbouwstructuur te verbeteren en recreatieve groengebieden aan te leggen. Als aankoper/taxateur heeft hij vaak te maken met tegenstrijdige belangen (landbouw/veeteelt-natuur). De heer Van den Broek kan zich hierin goed staande houden en stelt nooit het ene belang boven het andere. De wijze waarop hij zijn taak verricht heeft en de successen die hij daarbij geboekt heeft, zijn maatschappelijk gezien van zeer grote waarde. Naast zijn baan zette de heer Van den Broek zich in voor verschillende organisaties.

Een voorbeeld hiervan zijn de activiteiten voor Stivas Noord-Holland. De Stichting ter verbetering van de agrarische structuur (Stivas) houdt zich bezig met het verbeteren van de (agrarische) ruimtelijke structuur door onderlinge landruil. De heer Van den Broek was van 1988 tot 1995 vice-voorzitter van Stivas de Vechtstreek en van 1995 tot 2003 was hij penningmeester. Door zijn onomstreden eerlijkheid en onpartijdigheid heeft hij een grote vertrouwenspositie opgebouwd. Vaak wist hij de basis te leggen voor nieuwe kavelruilprojecten.

De heer Van de Broek is ook de drijvende kracht achter de Bergse Konijnenfokvereniging. Toen het in 1994 niet goed ging met de vereniging werd hij ad interim voorzitter en heeft hij zich tot het uiterste ingespannen om de vereniging, ook bestuurlijk, weer draaiend te krijgen. Naast de vergaderingen zet hij zich in voor de jaarlijkse tentoonstelling, de ledenwerving en sponsoring.

Sinds 1995 is de heer Van den Broek de grote stimulator van de jaarlijkse rommelmarkt van de Protestantse Gemeente Nederhorst den Berg. Ook werkt hij mee aan de jaarlijkse oliebollenactie en neemt hij deel aan de autopool van kerkleden die zorg draagt dat ook oudere en hulpbehoevende kerkleden iedere zondag de kerkdiensten kunnen bijwonen.

Naast alle genoemde activiteiten heeft de heer Van den Broek zich ingezet voor de Warinschool als bestuurslid, voor de Christelijke Boeren- en Tuindersbond CBTB als penningmeester, voor de Melkunie als bestuurslid en voor het Feestcomité 125 jaar Horstermeerpolder als voorzitter. Tevens is hij zaakwaarnemer voor zijn verstandelijk gehandicapte broer.

Het Kapittel voor de Civiele Orden kwalificeert hem als "iemand zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen en anderen heeft gestimuleerd".

Terug naar het overzicht

bron
Gem. Wdm
foto
Douwe v. Essen
auteur
Gem. Wdm
editor
Rik Jungmann
volgende
overzicht