WIJDEMEERSE WEBKRANT
Mevrouw L.W. Bos -van Dam
Kortenhoef

Mevrouw L.W. Bos -van Dam uit Kortenhoef:
Lid in de orde van Oranje-Nassau

Het leven van mevrouw Bos (78) heeft altijd een dienend karakter gehad. Het verzorgen en dienen van de zieke medemens is op haar lijf geschreven. Zo ging ze op haar 20 ste werken als leerlingverpleegkundige in het Diaconessenziekenhuis in Gouda en later werkte ze als weekendhulp in het bejaardenhuis De Wilgenhof in 's-Graveland.

In 1976 werd mevrouw Bos diaken/lid van de kerkenraad van de Hervormde Gemeente in 's-Graveland. Zij was een geliefd en zeer gerespecteerd lid, met initiatief en een helder oordeel. Naast de bestuurlijke taken verrichtte mevrouw Bos ook vele praktische taken zoals het brengen van bloemengroeten aan leden en het bezoeken van zieken, bejaarden en eenzamen. Als diaken heeft zij zich bijzonder ingezet voor het werelddiaconaat. Dit deed zij vanuit dezelfde visie waarmee zij in de gezondheidszorg werkte: hoe kan ik mijn steentje bijdragen om er voor te zorgen dat de ander een beter leven krijgt. Ook in de privé-sfeer bracht zij dit in de praktijk. Mevrouw Bos nam een aantal jaren een familielid als pleegkind op en verpleegde diverse mensen in hun laatste levensfase thuis.

Samen met haar man trad mevrouw Bos in 1991 toe tot de gereformeerde kerk van 's-Graveland, eerst als gastlid, daarna als lid. Ook nu weer verrichtte zij naast bestuurlijke taken, praktische taken zoals het schoonmaken van de kerk, het verzorgen van de koffietafel bij begrafenissen en verzorgen van bloemstukken voor de eredienst. Bij het ouder bleef het praktische werk over. Dit moest mevrouw Bos in 2006 afbouwen door lichamelijke klachten. Maar wat mevrouw Bos nog wel kan doen, doet zij met volle overgave. Mevrouw Bos is al geruime tijd ernstig ziek.

Het Kapittel voor de Civiele Orden kwalificeert haar als "iemand zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen".

Terug naar het overzicht

bron
Gem. Wdm
foto
Douwe v. Essen
auteur
Gem. Wdm
editor
Rik Jungmann
volgende
overzicht