Rik Jungmann

---

Reactie
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Regels voor de Pasfoto

Nederhorst den Berg , 1 oktober 2006

Cor Koster uit Nederhorst den Berg botste met de regels. Hij roept nogmaals op om het aantal regels terug te dringen. Dit keer over pasfoto's.

Reactie

Bange ambtenaren

Mijn vrouw had een nieuw paspoort nodig. En dus nieuwe pasfoto's. Pasfoto's moeten aan specifieke voorwaarden voldoen. De fotograaf was pas tevreden met de derde versie, want "bij de gemeente doen ze namelijk nogal moeilijk...".

Toen mijn vrouw de foto's inleverde op het gemeentehuis, keurde de ambtenaar de foto's af. De achtergrond was "niet grijs genoeg", zei de dame. Het gezicht was volstrekt helder en duidelijk, en in overeenstemming met alle eisen (geen glimlach, de aanzet van beide oren zichtbaar - allemaal prima). Maar die achtergrond...

Regels zijn regels, natuurlijk. Maar bij elke regel hoort een interpretatie. Er zijn inmiddels veel problemen met die interpretatie, met name bij pasfoto's. Het ziet ernaar uit dat ambtenaren roomser dan de paus willen zijn, en dat zelfs de uitspraak van minister Remkes dat ambtenaren nogal eens te kritisch zijn, weinig heeft uitgehaald.

Ambtenaren lijken in toenemende mate, ook op andere gebieden (milieu, veiligheid), bang geworden te zijn door de vele zaken die recentelijk misgelopen zijn (branden, asbestschepen e.d.). Gevallen waarbij uit onderzoek bleek dat "de overheid" tekort geschoten was. Men wil absoluut geen risiko meer lopen, hetgeen leidt tot een buitenproportionele "strengheid" bij controles, zelfs van paspoortfoto's. Het Engels heeft daar een mooie uitdrukking voor: "they want to cover their ass". Ze willen zich aan alle kanten indekken. Maar ambtenaren dienen wel te beseffen dat wat ze in feite doen is een "stiptheidsactie" voeren. Een effectief middel om de zaak lam te leggen.

In het collegeprogramma staat dat men het aantal regels wil terugdringen. Tot nog toe is daar weinig van terechtgekomen. Het lijkt er zelfs op dat burgers meer last van regels gaan krijgen dan ooit het geval was. En dat kan toch niet echt de bedoeling zijn.

Cor Koster


De wekelijkse nieuwsbrief Zwaar bewolkt Matige wind 18º Naar volgende bericht