WIJDEMEERSE WEBKRANT
Contracten Lokale Bladen
Loosdrecht, 18 november 2006

Jaap van Waveren is bezorgd over het feit dat aan de uitgevers van de lokale bladen door het college gevraagd is om de gedragscode van de NVJ te onderschrijven.

Gedragscode WWK

De spelregels en gedragscode van de WWK vindt u in het colofon. Bent u het oneens met de inhoud van een bericht, of staat er volgens u een fout in? Geef dan met de reactieknop uw mening of uw correctie.

Nieuw emailadres WWK: webkrant@wijdemeren.com!

ingezonden bericht

Aanstaande donderdag kunnen de leden van de Commissie Bestuur en Middelen kennis nemen van de overeenkomst die het college wenst te sluiten met de lokale bladen.

Dat het college de wens van de burgers hiermee respecteert en een eerdere vergissing ongedaan maakt, valt alleen maar toe te juichen. Er is echter een artikel in deze overeenkomt die reden kan geven tot enige bezorgdheid. Art.9 lid 2 stipuleert: De drukkerij onderschrijft, mede namens de redacties van de drie huis-aan-huisbladen, de "Gedragscode voor Nederlandse Journalisten", van het Bestuur van het Nederlandse Genootschap van Hoofdredacteuren.

Om hen moverende redenen heeft het college het artikel ingevoegd en de uitgevers dit geaccepteerd. Bij mijn weten zijn de personen die de stukjes schrijven in de locale bladen geen journalisten maar enthousiaste mensen die hobbymatig over wetenswaardigheden van de dorpen schrijven. Zij schrijven op hun eigen manier, ook over de politiek en het functioneren van het gemeentebestuur en mogen dit ook kritisch tegen het licht houden. Voor hen gelden hoofdzakelijk twee normen; hoor en wederhoor en, op basis van dubbel gecontroleerde feiten, zaken aan de kaak stellen. Of dit de betreffende personen of een gemeentebestuur welgevallig is mag hierbij geen rol spelen. Ik koester de herinneringen uit de periode dat ik mocht schrijven voor de NieuwSter. Of ik daar ook zo over zou denken als het keurslijf van art. 9 lid 2 mij was opgedrongen, betwijfel ik. Mochten de leden van de commissie hiermee akkoord gaan, is er gelukkig nog de WWK.

Jaap van Waveren
voormalig stukjesschrijver

Loosdrecht

home
verder
terug
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bron
ing. bericht
foto
---
auteur
Rik Jungmann