WIJDEMEERSE WEBKRANT
Putter: Eerloze nederlaag
Wijdemeren, 10 november 2006

Putter (Co de Kloet) werd niet vrolijk van de begrotingsbehandeling. Hij ziet om in verwondering en pleit voor samenwerking van de DB's.

Nieuw emailadres WWK: webkrant@wijdemeren.com!

ingezonden bericht

Na afloop

Het begrotingsdebat is achter de rug. Zie, met mij, om in verwondering.

Het college van B en W bleek op slappe knieën te lopen. Liet zijn oplossing voor een structureel gedekte meerjarenbegroting zonder strijd vallen voor een zwak coalitie alternatief, dat tot 2010 die meerjarenbegroting met gaten zo groot als bomkraters achter laat. Een pijnlijke en eerloze nederlaag.

Weliswaar verdween de voorgestelde OZB verhoging, waarin alleen de PvdA brood zag (na de Bos belasting kregen we bijna de Bosdijk belasting) maar de verhoging van de afvalstoffenheffing en de rioolbelasting bleef mooi in stand. Kleinigheidje van 180.000 euro.

De VVD toverde staande de vergadering nog twee meeropbrengsten uit de hoge hoed. Tien procent toeristenbelasting erbij en een gloednieuwe forensenbelasting. Het bedrijfsleven, vooral in Loosdrecht is dol-enthousiast en weet nu zeker dat stemmen op de VVD zo'n beetje je eigen doodvonnis betekent. Iets om vooral te onthouden.

Gert Zagt, financieel expert van Dorpsbelangen Loosdrecht had een indrukwekkend stuk geproduceerd, met een nieuwe visie op de begrotingstekorten, dat hij had laten doorrekenen door de deskundige ambtenaren van de gemeente. Gert's cijfers bleken in orde en zijn inzichten valide en uitvoerbaar. Bij hem geen eurocent belastingverhoging Hij mocht dan ook de eerste avond veel complimenten in ontvangst nemen. Gert glunderde, maar te vroeg. De volgende dag werd zijn verhaal onder aanvoering van het CDA in de coalitieprullenbak gesodemieterd. Het aangenomen coalitiealternatief is veel minder solide, maar wie maalt daarom. Wat van de oppositie komt is per definitie onbespreekbaar, zo is het toch.?

Zie met mij om in verwondering. 't Was al met al een tamelijk bloedeloze vertoning. Dat is de sfeer, de stemming van dit ogenblik. Van een behoorlijk debat is geen sprake. Niemand windt zich op, niemand verdedigt met vuur en passie zijn ideeën. Zo lang de oppositiepartijen Dorpsbelangen Wijdemeren en Dorpsbelangen Loosdrecht los van elkaar opereren is er van die kant niet veel meer te verwachten dan zo nu en dan een toevalstreffer. Misschien dat daarover eens wat dieper nagedacht kan worden.

Putter

home
verder
terug
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bron
ing. bericht
foto
---
auteur
Rik Jungmann