WIJDEMEERSE WEBKRANT
Forensenbelasting
Wijdemeren, 9 november 2006

Tijdens de begrotingsbehandeling stelde de VVD voor om een onderzoek te doen naar het instellen van forensenbelasting. Wat is forensenbelasting?


VVD-fractievoorzitter Joep Frijdal

Wij vroegen ons af wat forensenbelasting is. Belasting voor mensen die in Wijdemeren wonen, maar elders werken? Of omgekeerd? Dus stelden wij de vraag aan VVD fractievoorzitter Joep Frijdal, wiens fractie de motie indiende, om het onderzoek te doen. Hij antwoordde met onderstaand citaat uit de Gemeentewet:

Artikel 223

1.*         *Er kan een forensenbelasting worden geheven van de natuurlijke personen, die, zonder in de gemeente hoofdverblijf te hebben, er gedurende het belastingjaar meer dan negentig malen nachtverblijf houden, anders dan als verpleegde of verzorgde in een inrichting tot verpleging of verzorging van zieken, van gebrekkigen, van hulpbehoevenden of bejaarden, of er op meer dan negentig dagen van dat jaar voor zich of hun gezin een gemeubileerde woning beschikbaar houden.

De motivatie om eventueel forensenbelasting in te voeren is om de inning van lokale belasting te verbreden tot burgers, die wel gebruik maken van de Wijdemeerse openbare facilititeiten, maar er nu niets voor betalen.

Dikke Van Dale

De Dikke Van Dale kent het woord "forensenbelasting" ook. Er staat: "gemeentebelasting, te betalen door hen die in een andere dan hun woonplaats belastingplichtig zijn"
Een forens is volgens de Dikke Van Dale: "persoon die in een andere dan zijn woonplaats werkt => pendelaar"

Forensen wees gerust

Het blijkt dus eigenlijk weinig met forensen te maken te hebben, zoals 80% van de werkende bevolking van Wijdemeren is. Forensenbelasting is een zusje van de toeristenbelasting, voor heel langdurige toeristen, als het ware.

Nieuw emailadres WWK: webkrant@wijdemeren.com!

home
verder
terug
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann