WIJDEMEERSE WEBKRANT
Blamage vindt Cor Koster
Nederhorst den Berg , 9 november 2006

In een ingezonden brief schrijft Cor Koster dat hij vindt dat het college zelf had moeten bezuinigen in plaats van dat door de raad te laten doen.

Nieuw emailadres WWK: webkrant@wijdemeren.com!

ingezonden brief

Blamage

En zo is het allemaal toch nog goed gekomen, met de begrotingsbehandeling. In plaats van de 11% OZB-verhoging die het college van B&W voorstelde, is er uitgekomen wat de meeste partijen in de verkiezingstijd beloofd hebben: maximaal een verhoging van 1.5%, de inflatiecorrectie.

Alle fracties - nou ja, op één na (de PvdA) - hebben zich daarmee van hun beste kant laten zien: zij kwamen met allerlei alternatieven. Met name Gert Zagt van Dorpsbelangen Loosdrecht maakte daarbij indruk door de grondigheid waarmee hij zich in de begroting had verdiept.

Eind goed, al goed? Ja, en nee. Ja, omdat gebleken is dat de politieke partijen zich proberen te houden aan hun beloften. Nee, omdat de begrotingsbehandeling een blamage was voor het college van B&W.

Bij het opstellen van een begroting mogen de afdelingen op het gemeentehuis een wensenlijst indienen. Als je dan optelt wat men nodig denkt te hebben, komt het totaal altijd hoger uit dan de inkomsten. Ambtenaren zijn immers net gewone mensen: ze willen altijd méér. Er ontstaat dus een dekkingstekort. Een goede wethouder van financiën kijkt dan met een minzame glimlach naar de indieners, en zegt: "Dat kan natuurlijk niet. Jullie vragen veel te veel. Hier moet gesneden worden. De vraag is: doen jullie (ambtenaren) dat zelf, of zal ik dat doen?" Kennelijk is dat dit jaar niet of niet voldoende gebeurd. Het teleurstellende is dat de overige leden van het college zich daar kennelijk bij hebben neergelegd. Om het tekort te dekken greep men naar het aloude middel: belastingverhoging.

Raad aan het werk gezet

Dat betekende dat de gemeenteraad aan het werk gezet werd. De raadsleden moesten doen waarvoor het college is ingehuurd: alle posten nalopen, alle produktgroepen grondig bekijken, op zoek naar bezuinigingen, op zoek naar alternatieven. Zorgen voor een begroting die in overeenstemming is met het collegeakkoord.

Behalve DBW sprak niemand het college daarop aan. Niemand zei:"Jjullie hebben je job niet goed gedaan". Niemand beklaagde zich over het vele werk. Werk dat door het college gedaan had moeten worden. Niemand zei dat de hele vertoning in feite een afgang voor het college was.

Het is natuurlijk goed om lief en aardig voor elkaar te zijn. Maar er zijn grenzen...

Cor Koster
Nederhorst den Berg

home
verder
terug
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bron
ing. brief
foto
---
auteur
Rik Jungmann