Rik Jungmann

---

Ingezonden Brief
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Reactie van DBW is Benepen

Wijdemeren, 29 maart 2006

Herman Stuyver reageert in een ingezonden brief op het conflict bij Radio Wijdemeren en de reactie van DBW daarop. Hij vindt die benepen.

Ingezonden Brief

Miezerige objectiviteit bij WM Actueel

Het is jammer dat radio Wijdemeren nogal eens negatief in het nieuws komt. Tussen augustus 1999 en januari 2005 was ik medewerker van deze gewaardeerde actualiteitenrubriek. Ook heb ik ruim een jaar als hoofdredacteur gefungeerd, dus is het begrijpelijk dat het me pijn doet als er weer vervelende berichtgeving over de lokale omroep verschijnt. Ik probeer me dan ook over 't algemeen terughoudend op te stellen als het onderwerp ter sprake komt.

Maar nu Wiet van den Brink, namens Dorpsbelangen Wijdemeren, reageert met termen als 'benepen en miezerig' kan ik niet anders dan naar de pen grijpen. Wat is er benepen aan als een plaatselijke nieuwsvoorziening objectiviteit nastreeft? Waarom is het 'krankzinnig' als een actualiteitenrubriek bij de politieke onderwerpen personen die op de kieslijst staan weert? Akkoord, een nummer 30 ( Edward Smallenburg DBW) is wellicht niet van zwaarwichtig belang, maar het gaat om het principe. En om vrouw en paard te noemen, Tineke Franssen van DBL, mag je toch wel kwalificeren als een belangrijke factor van die groepering. Dat weet iedereen.

Toen ik nog deel uitmaakte van de redactie vonden we afstand en zoveel mogelijk objectiviteit zeer belangrijk. Het is dus inderdaad waar dat ook de afgelopen vijf jaar 'politiek geïnteresseerde ' interviewers achter de microfoon zaten, maar geen leden van politieke partijen. De uitspraak van Van den Brink dat in Wijdemeren 'iedereen wel op een of andere lijst staat' is wel erg makkelijk.

Tijdens de verkiezingscampagne hebben van bijna alle partijen woordvoerders mij aangesproken op de belangenverstrengeling van genoemde redactieleden, vooral van Tineke. Daar moest ik eens op ingaan, werd mij gesuggereerd. Ook leden van DBW die er letterlijk 'schande' van spraken. Ik vermoed dat men mij staande hield, omdat ik een behoorlijke periode betrokken was Radio WM. Juist daarom heb ik niets opgeschreven.

Maar toen ik een week of twee geleden toevallig een interview beluisterde tussen Tineke Franssen en René Voigt van DBW rezen mij de haren te berge. Dit was zo subjectief, een een-tweetje tussen twee localo's. Daar werd m.i. echt een grens overschreden. Ik heb dat ook aan Tineke geschreven en René telefonisch meegedeeld.

Het is m.i. niet meer dan logisch dat de leiding van Radio WM ingrijpt. En ik vind het wel heel goedkoop van Wiet om John Ligthart te verwijten dat hij uit Hilversum komt. Dat vind ik nu benepen.

Trouwens, een vraag die mij van meer belang lijkt is hoe Radio WM weer mee gaat spelen in de lokale nieuwsvoorziening. Want ik heb de indruk dat er nog steeds weinig geluisterd wordt. Misschien dat daar meer energie in gestoken kan worden.

Herman Stuijver

(die pas 3 maanden in Kortenhoef woont en als Hilversummer ruim 5 jaar het Wijdemeerse nieuws heeft verslagen)


De wekelijkse nieuwsbrief Bewolkt Half bewolkt Matige wind 12º Naar volgende bericht