Rik Jungmann

---

Persbericht
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Passieconcert 's-Graveland

Wijdemeren, 28 maart 2006

Op 31 maart geeft Vocaviata een passieconcert in de Hervormde Kerk aan het Noordereinde in 's-Graveland.

Persbericht

Op vrijdag 31 maart 2006 hoopt het ensemble VOCAVIATA een passieconcert te geven in de Hervormde kerk te 's-Graveland aan het Noordereinde 14.

Tijdens dit concert worden werken uitgevoerd van o.a. Bach, Händel, Schubert en Mendelssohn, die in het teken staan van de Lijdenstijd, Palmzondag en Goede Vrijdag.

Het koor VOCAVIATA bestaat sinds 1994 en geeft elk winterseizoen drie à vier concerten. Alle leden van het koor zingen ook in de Nederlandse Händelvereniging. Medewerkenden aan dit concert zijn Françoise Keesom, alt en Wybe Kooymans (organist van de Grote Kerk te Naarden), orgel. Het geheel staat onder leiding van dirigent Jaap de Boo.

De entree voor dit concert is gratis.

Na afloop van het concert zal een collecte gehouden worden voor o.a. het onderhoud van het orgel en het kerkgebouw.

Het concert begint om 20:15 uur.

Achtergronden

Jaap de Boo , geboren in Kats, kreeg op jeugdige leeftijd orgelles en speelde klarinet in de plaatselijke harmonie. Tijdens zijn onderwijsopleiding aan de Chr. Kweekschool in Middelburg verwierf hij het Gehrelsdiploma . Koorzang werd al snel zijn grote passie.

Deze hobby was hem tot steun bij de literatuurlessen Duits aan de Chr. Scholengemeenschap Walcheren en daarna aan het Instituut voor Lerarenopleiding Vrije Leergangen- Vrije Universiteit (later Hogeschool Holland ), waar hij naast zijn functie als hoofddocent ook de studentenkoren dirigeerde. Zijn afscheidscollege in 1995 had dan ook een half literair, half muzikaal thema getiteld Volkslied und Volksliedhaftes in Wort und Klang . Als pure amateurzanger en -dirigent verleent hij jaarlijks medewerking aan een twintigtal concerten.

Françoise Keesom is geboren in Spa (Wallonië). Als dochter uit een door en door muzikaal milieu deed zij haar eerste ervaring met zang op in het plaatselijke kerkkoor, waarna zang haar leven begeleidde. Woont al 35 jaar in Nederland en is sinds 1990 lid van de Nederlandse Händel Vereniging. Af en toe zingt zij solo.

Wybe Kooijmans ontving zijn muzikale opleiding aan de Verenigde Muzieklycea te Hilversum en het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Hierna volgde hij meestercursussen van de beroemde Franse organist Jean Guillou. Nadat hij zijn orgelcarrière begonnen was in de Hervormde Kerk in Laren, werd hij in 1987 benoemd tot hoofdorganist van de Grote Kerk te Naarden. Op het monumentale Witte-orgel van deze kerk maakte hij een aantal cd-opnamen. Jaarlijks geeft hij vele concerten op de grote orgels in eigen land en over de grens. Hij is repetitor en begeleider bij enkele gerenommeerde koren, waaronder de Nederlandse Händelvereniging . De samenwerking met VOCAVIATA is reeds vele jaren bijzonder prettig en vruchtbaar!

De Hervormde kerk in 's-Graveland dateert uit 1658, gebouwd door Daniel Stalpaert in de vorm van een Grieks kruis.. Zijn vader was een uit Brussel voor de Inquisitie gevluchte wever. Het balkon waar het orgel op staat werd in 1824 gebouwd, het andere balkon dateert uit 1856. Toen werd ook de preekstoel verplaatst van het Noordoosten naar het Noordwesten. De klok in het torentje is een echte Hemony klok (1655).


De wekelijkse nieuwsbrief Zwaar bewolkt Matige wind 15º Naar volgende bericht