Douwe van Essen

Douwe van Essen

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Ook Winst voor "In de Gloriosa"

Kortenhoef, 9 maart 2006

Op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen werden nieuwe computers geïnstalleerd bij de Historische Kring "In de Gloriosa" te Kortenhoef.

Ook werden de oude beeldbuizen vervangen door ultraplatte beeldschermen, die veel ruimtewinst opleverden.

Sinds vorig jaar waait er een frisse wind door de historische bestanden en archieven van de Historische Kring "In de Gloriosa" aan de Kerklaan in Kortenhoef. De vele vrijwilligers werkten vaak nog alleen met fysiek aanwezige foto's, dia's en ander archiefmateriaal. Prachtige stalen archiefkasten herbergden al dat kostbare en onvervangbare historisch materiaal.

De eerste stappen op weg naar automatisering waren -jaren geleden al- aarzelend gezet door het bijhouden van een eenvoudig 'kaartenbestand' in het vroeger zo populaire DOS. Maar dat betrof louter registratie van gegevens, en, bijvoorbeeld, geen digitale opslag van foto's.

De vrijwilligers werden er ook niet jonger op en hun ongebreidelde enthousiasme kon niet verhelen, dat nieuwe impulsen node werden gemist om de broodnodige veranderingen in het archiveringsproces op gang te brengen. Computers waren er wel, ook zelfs een foto- en diascanapparaat, daar lag het niet aan, en 'ergens' was er ook nog een website die niet echt functioneerde.

Maar sinds Wim Molleman zich vorig jaar bij de vrijwilligers voegde waait er een frisse wind door de voormalige brandweerkazerne van Kortenhoef. Het scanapparaat wordt volop gebruikt, de website is onder eigen beheer gebracht en vernieuwd, en de DOS-bestanden zijn geconverteerd naar eigentijdse database-standen. Ook is er een netwerkje aangelegd met een back-up server en zijn de bestaande programma's geanalyseerd en waar nodig vervangen door nieuwe. ADSL werd geïntroduceerd, waardoor alle computers een snelle verbinding met het internet hebben. En dat maakte weer dat de beveiligingsprogramma's up-to-date moesten worden gebracht. En dan nu, als klap op de vuurpijl de nieuwe computers, geleverd en geïnstalleerd door Harry Veenman van de Cannenburgerweg in Ankeveen.


V.l.n.r. Harry Veenman, Wim Molleman en Jan Schriek.

Zo is er in amper een jaar heel veel gebeurd. En het mooiste is dat, na de aanvankelijke scepsis en het bekende kat-uit-de-boom-kijken, het enthousiasme van Wim nu ook is overgeslagen op al die andere vrijwilligers. Het intikken van gegevens mag dan nog wat voorzichtigjes aan gaan, de lol is er bepaald niet minder om!


De wekelijkse nieuwsbrief Bewolkt Windstil Naar volgende bericht