Rik Jungmann

---

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Koninginneweg: meer Remmers?

Kortenhoef, 4 maart 2006

In november zijn de bewoners van de Koninginneweg door het bewonerscomité ondervraagd. De meerderheid wil meer verkeersmaatregelen.

Het bewonerscomité Koninginneweg Kortenhoef heeft een evaluatierapport geschreven voor de gemeente, 3VO en de politie over de straatjuwelen. Men vindt dat de snelheid door de straatjuwelen beperkt wordt. Het verkeer wordt echter niet ontmoedigd om de Koninginneweg te gebruiken. Voor fietsers is de Koninginneweg niet veiliger geworden.


Een straatjuweel op de Koninginneweg.

Afsluiting Kerklaan?

Een aantal bewoners wil hogere drempels, maatregelen om rijden door de berm tegen te gaan en grotere wegversmallingen. Men wil dat het zevende straatjuweel weer teruggeplaatst wordt. Ook is een afsluiting bij de Kerklaan een idee dat de bewoners aanspreekt.

Hieronder staat de eindconclusie uit het evaluatierapport van het bewonerscomité.

Ingezonden Bericht

EINDCONCLUSIE WENSEN KONINGINNEWEGBEWONERS EN AANBEVELINGEN BEWONERSCOMITE

In vele reacties op de enquête werd blijk gegeven van waardering voor de inspanningen van het bewonerscomité. Ook vanwege het feit dat nieuwe mensen zitting hebben genomen in het comité is een teken dat het de Koninginnewegbewoners ernst is om de verkeerssituatie voor hun deur te verbeteren.

Uit de enquête blijkt dat de Koninginnewegbewoners (nog) niet tevreden zijn over de inrichting van de weg als 30 km zone. Zij zien de proef met de straatjuwelen als geslaagd. Met name het concept van de wegversmallingen wordt gewaardeerd, maar de veiligheid voor fietsers moet verbeterd worden. Zolang er geen verdere maatregelen worden genomen vinden de bewoners dat de straatjuwelen moeten blijven staan en dat het zevende straatjuweel teruggeplaatst dient te worden (wat verwijderd is door de gemeente).

Voor de korte termijn (huidige situatie met straatjuwelen) wensen de bewoners:-

  • Uitvoeren van frequente snelheidscontroles en tot verbalisering overgaan in geval van snelheidsovertreding. Sinds kort zijn de mogelijkheden om dit in 30 km zones te doen uitgebreid.
  • Meer controle op naleving van het inrijverbod voor vrachtverkeer.
  • Betere aanduiding 30 km zone
  • Maatregelen om rijden in de berm tegen te gaan. Hiertoe wordt aan de gemeente gevraagd om paaltjes in de berm ter hoogte van de straatjuwelen te plaatsen.
  • Maatregelen om het aantal inhaalmanoeuvres tot nul te reduceren. Hiertoe is het noodzakelijk dat in ieder geval het zevende straatjuweel weer teruggeplaatst wordt.
  • Een studie om de mogelijkheid tot eenrichtingsverkeer te evalueren.

Voor de lange termijn (2007) wensen de bewoners duurzame maatregelen die passen bij een correcte inrichting van een 30 km zone:-

  • Betere aanduiding 30 km zone.
  • Aanleggen van wegversmallingen met aan weerszijden een fietsdoorgang die middels een geleiderand fysiek gescheiden is van het autoverkeer.
  • Veel bewoners geven te kennen dat zij meer en hogere verkeersdrempels willen.
  • Alle verkeer van rechts voorrang door het aanleggen van gelijkwaardige kruisingen en bovendien alle kruisen voorzien van een plateau.

Het bewoners comité beseft dat het moeilijk is om de Wijdemeerse politiek er toe te bewegen om meer en hogere drempels op de Koninginneweg aan te leggen. Derhalve heeft het aanleggen van wegversmallingen de voorkeur. Wellicht dient er ter hoogte van de bedrijven (rond nr. 60) met een drempel of plateau gewerkt te worden om toegang tot de bedrijven niet te hinderen met een versmalling.

Tenslotte wordt benadrukt dat het bewonerscomité graag betrokken wil blijven bij de toekomstige inrichting van de Koninginneweg. Tevens willen wij benadrukken dat ook de deskundigheid van de organisatie 3VO (de heer Bert Dorlandt) en de Verkeerskundige Dienst van de Politie Gooi & Vechtstreek (de heer Gerrit-Jan Slappendel) van belang is in deze hele discussie. Het bewonerscomité zou een welwillende houding van de gemeente Wijdemeren ten zeerste waarderen.

Bewonerscomité Koninginneweg Kortenhoef


De wekelijkse nieuwsbrief Sneeuw Half bewolkt Zonnig Matige wind Naar volgende bericht