Rik Jungmann

Ruud Briede

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Hora Est voor Nadja Jungmann

Ankeveen, 27 juni 2006

Gistermiddag om vijf uur klonk in Leiden het hora est voor Nadja Jungmann uit Ankeveen. Zij promoveerde op een onderzoek naar schuldhulpverlening.

Het voormalige 's-Gravelandse raadslid Nadja Jungmann deed zeven jaar onderzoek naar de uitvoering van schuldhulpverlening in Nederland. Aanleiding voor het onderzoek was de invoering van een nieuwe wet op het gebied van schulden in 1998. Deze wet, de Wsnp, biedt de mogelijkheid voor personen, die in een problematische schuldensituatie zitten, om daar met een regeling uit te komen.


Rechts in het midden Nadja Jungmann uit Ankeveen op het
moment dat zij hoort dat haar promotieonderzoek goedgekeurd is
en zij de Dr. titel krijgt.

De wet werd ingevoerd om de op dat moment al bestaande mogelijkheden op het gebied van schuldsanering te bevorderen. Er bestond toen al het z.g. minnelijk traject, een procedure waarbinnen schuldenaren en schuldeisers onderling tot een vergelijk moeten komen. De nieuwe wet (Wsnp) had een stok achter de deur moeten zijn om alle partijen in zo'n situatie ertoe te bewegen om er onderling uit te komen via het minnelijk traject.

De conclusie van het onderzoek is dat de Wsnp juist averechts uitwerkte. In plaats van minnelijke regelingen te bevorderen, bleek in het onderzoek dat er op grote schaal gebruik gemaakt werd van de mogelijkheden die de nieuwe wet bood. Dat ging ten koste van het aantal minnelijke regelingen. Precies het effect dat de wetgever niet bedoelde toen hij de wet aannam.

Jungmann doet op basis van haar onderzoek, waarop zij gisteren in Leiden promoveerde, dan ook aanbevelingen om de wet anders in te richten en de verantwoordelijke spelers als sociale diensten, kredietbanken en deurwaarders een andere rol te geven in het oplossen van problematische schuldsituaties.

Er was een grote Wijdemeerse en Ankeveense delegatie naar Leiden gekomen om haar geluk te wensen met haar promotie.

Dank aan 's-Graveland

In haar voorwoord dankt zij de voormalige gemeente 's-Graveland. Zij schrijft:
"Dit is ook de plaats om de voormalige gemeente van ’s-Graveland te bedanken
omdat ik door mijn lidmaatschap van haar Raad nauw kennis heb gemaakt
met het lokaal bestuur. Dankzij die ervaring kreeg ik een dieper inzicht in
de voor- en nadelen van lokale autonomie, wat een grote rol speelt in de
uitvoering van minnelijke schuldhulpverlening."

Het proefschrift staat online bij de Universiteit van Leiden in PDF formaat. (243 pagina's). (N.B. 1) Het is vakliteratuur. 2) Het is een https verbinding. Klik op OK als u om een certificaat gevraagd wordt.))


De wekelijkse nieuwsbrief Half bewolkt Windstil 18º Naar volgende bericht