Rik Jungmann

Douwe van Essen

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

D66 voor Gooistad?

Wijdemeren, 12 januari 2006

Vanavond werd in de commissie een brief over de herindelingen besproken die naar de provincie wordt gestuurd. Als enige partij was D66 voor Gooistad. Alle andere willen geen herindeling.


De vertrekkende commissievoorzitter.
Wim Voeten (CDA) (rechts) stopt na de verkiezingen.

Politie


Meer JOP's en meer jeugdsoos, de oplossing van de politie,
hier aan tafel met het college van B&W.

Tijdens de commissie werd vanavond eerst de de politie de bestuursrapportage toegelicht. Op een vraag van Lia Moote (PvdA) wat er voor de jeugd gedaan zou moeten worden, kwam de aanbeveling om veel meer voor de jeugd te doen. Meer JOP's (jongeren ontmoetings plekken) en ruimere openstelling van jeigdsoosen. Lia Moote was in de rapportage tegengekomen dat het korps een prestatiecontract met binnenlandse zaken heeft waarin staat hoeveel bonnen er uitgeschreven moeten worden. Dat verbaasde haar. Het blijkt wel degelijk zo te zijn.

Update 16-1-2006, 17.00: PvdA raadslid Lia Moote schrijf ons: "In antwoord op mijn vraag: 'De politie zal toch wel ideeën hebben hoe de overlast van de jeugd juist in Nederhorst en Loosdrecht zou kunnen worden aangepakt', zei men ook dat de politie binnenkort met een preventieadvies komt over dit onderwerp.

Herindeling

Het college heeft een conceptbrief opgesteld aan gedeputeerde Albert Moens, de motor achter de herindelingsdiscussie in het Gooi. Burgemeester Don Bijl gaf in zijn toelichting aan dat de argumenten van de provincie om ook Wijdemeren te betrekken in die discussie uiterst dun zijn. In de brief staat dat Wijdemeren niet wil deelnemen aan een herindeling en de discussie daarover. René Voigt (DBW) vond het prima om niet actief aan de discussie deel te nemen en tegen de herindeling te zijn. Hij stelde echter voor om wel als toehoorder bij de discussies te gaan zitten. Dit om te voorkomen dat er oover en voor Wijdemeren wordt beslist. Die suggestie werd overgenomen.

D66 voor Gooistad


Felix Flameling (D66), neemt afscheid na 7 maart en
neemt hier een afwijkend eigen standpunt in.

Alle partijen, met uitzondering van Felix Flameling (D66) waren tegen een herindeling. Als het dan toch zou moeten, dan met Loenen en zeker niet in één van de varianten die de provincie wil. Flameling gaf aan dat hij al in 1980 voor Gooistad had gepleit omdat het gewest toen niet functioneerde. Hij moest toegeven dat dat sterk verbeterd is. Toch bleef hij voor Gooistad. Desgevraagd verklaarde hij dat dat zijn eigen individuele mening is, die niet gedeeld wordt door heel D66.

Na een rondje "brief schrijven met z'n allen", waarin langdurig over delen van de brief werd gedebatteerd, kwam min of meer de concepttektst tot stand. Met name het al dan niet noemen van de naam Loenen bleek een zware bevalling op te leveren. Het wordt niet met name genoemd....

Geen partijstandpunt

De voorkeur van Felix Flameling wordt niet gedeeld door zijn partij. In het verkiezingsprogramma van D66 Wijdemeren staat:

"Een nieuwe herindeling behoort zeker niet tot de prioriteiten van D66 voor de komende periode, maar wij staan niet bij voorbaat afwijzend tegenover nieuwe contacten met omliggende gemeenten zoals Loenen, met wie wij veel gemeen hebben."

Desgevraagd verklaarde voorzitter Joost Boermans van D66: " D66 Wijdemeren is tegen een nieuwe herindeling en zeker met Hilversum (de enige optie waarin wij genoemd worden..) Wij hebben geografisch veel meer met bijv. Loenen. Daarnaast speelt mee dat een gemeente die net enkele jaren bestaat (herindeling gehad in 2001) niet opnieuw een dergelijk proces in moet gaan. Het stuit op zeer veel weerstand en zorgt voor een grotere afstand burger-bestuur."


De wekelijkse nieuwsbrief Bewolkt Windstil Naar volgende bericht