Herman Stuijver

Douwe van Essen, Rik Jungmann

Herman Stuijver
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

GL steunt Oppositie

Wijdemeren, 5 juni 2006

Bij brede een coalitie mist men één, twee stemmen niet. GroenLinks stemde met de oppositie mee om geld naar de verenigingen te sluizen. Het mocht niet baten.

Herman Stuijver was er bij en schreef onderstaand verslag.


Jaarrekening 2005

Dat Wijdemeren de jaarrekening 2005 afsluit met een overschot van bijna 280.000 euro stemde vrijwel de hele raad tevreden. Maar VVD'er Michiel van Balen wees erop dat het batig saldo waarschijnlijk helemaal niet zo groot is, hij had voor ongeveer 250.000 aan 'controleverschillen' geconstateerd. In dat geval zou er maar € 25.000,00 overschieten.

Verder ging de discussie vooral over wat er met het overschot zou moeten gebeuren. Een groot deel gaat naar de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), de begraafplaatsen, het bejaardenwerk e.d en circa een ton naar het spaarpotje van de gemeente: de algemene reserve.


Gert Zagt (DBL)

Namens Dorpsbelangen Loosdrecht kwam Gert Zagt met een amendement om de € 107.000 die nu bestemd is voor de algemene reserve, te bestemmen aan de subsidies voor de welzijnsverenigingen . Specifieker, € 76.000 voor welzijn en € 31.000 als extraatje voor de WMO. " Hebben het CDA en de andere partijen niet altijd de mond vol over het cement van de samenleving. Welnu hier ligt een kans om iets terug te doen" , meende Zagt. Die er ook op wees dat in 2005 veel geld overbleef dat niet terecht is gekomen bij de sportclubs.


Wethouder Wim Lorjé (Financiën, VVD)

Wethouder Wim Lorjé ontraadde het voorstel met het argument dat de algemene reserve al geslonken is en dat er in 2006 een tekort wordt verwacht. Dus Wijdemeren zou zuinig moeten omgaan met het geld. Hij werd gesteund door Betske van Henten van het CDA die eraan toevoegde weliswaar sympathie te hebben voor de verenigingen, maar dat het nu eenmaal een afspraak is dat overschotten worden uitgegeven aan negatieve posten.


Fractievoorzitter Kees Bosdijk (PvdA)

Toen Zagt ook de PvdA de oren waste met een citaat uit hun verkiezingsprogramma over 'jeugd en kwetsbare ouderen' reageerde PvdA-fractievoorzitter Bosdijk geprikkeld met de opmerking dat nieuwe plannen op deze terreinen in de Kadernota 2007 wel aan de orde zouden komen.

Uiteindelijk stemden niet alleen de oppositiepartijen DBL en DBW voor het amendement, ook GroenLinks steunde het voorstel. Maar de elf leden van CDA, VVD en PvdA zeiden 'tegen'.


De wekelijkse nieuwsbrief Half bewolkt Matige wind 17º Naar volgende bericht