Rik Jungmann

---

Kasteel Sypesteyn
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Beelden bij Sypesteyn

Loosdrecht, 4 juni 2006

Van 10 juni tot en met 1 oktober wordt in de tuin van Kasteel Sypesteyn een beeldententoonstelling gehouden.

Persbericht

TENTOONSTELLING BEELDEN VOOR BUITEN
Kasteel-Museum Sypesteyn (Loosdrecht), 10 juni t/m 1 oktober 2006

De beeldententoonstelling in de tuin van Kasteel-Museum Sypesteyn te Loosdrecht heeft deze zomer als thema de bonte verscheidenheid van de moderne beeldhouwkunst in Nederland.

Gastconservator Tine Stultiëns heeft meer dan zeventig werken bijeengebracht in een boeiende variëteit aan vorm, inhoud, techniek, kleur en materiaal. Twaalf bekende beeldhouwers uit heel Nederland werken mee aan deze eigentijdse tentoonstelling in de oude kasteeltuin: Lolke van der Bij, Marloes Eerden, Irma Horstman, Jissy Keuenhof, Joop Koopman, Richard van der Koppel, Ralph Lambertz, Vincent van Leeuwen, Louis Niënhuis, Ben Oldenhof, Erik Pott en Leontine Sies.

De tuin van Sypesteyn is ingericht naar een ontwerp van rond 1600 en bestaat uit verschillende onderdelen zoals een slottuin met buxushagen en bloemen, een doolhof, een boomgaard, een lindelaan en een bos met stinzenplanten. Grachten, hagen en sierlijke smeedijzeren hekken zijn bepalend voor de tuinindeling In deze prachtige setting van kasteeltuin en historisch pand vormt de expositie 'Beelden voor Buiten' een fraai eclectisch geheel en slaat een brug tussen het verleden en de hedendaagse beeldhouwkunst.

De expositie in de oude tuin is spannend, verhalend en speels. Tuin, kasteel en sculpturen voeren een steeds wisselende dialoog. De ranke, bronzen vrouwenfiguren van Jissy Keuenhof en de robuuste, geoxideerde en verzinkte metaalconstructies van Ben Oldenhof flankeren de lange zichtlanen van het park. In het aanpalende bos zoeken de uit enorme boomstammen gehakte of uit vele houtfragmenten geconstrueerde sculpturen van Louis Niënhuis hun 'counterparts'. Zijn indrukwekkende reuzenwortel ('Ontworteling') rijst op uit de grond, net zoals een groep lichaamsdelen die Richard van der Koppel speciaal voor deze expositie maakte. Dramatisch en verhalend is zijn grote 'Fantoom van het onvermogen', uitgevoerd in blauw gelakt polyester: een meer dan levensgrote man probeert zijn als het ware smeltende bovenlichaam bijeen te houden.

Maar niet alleen in en op de grond hebben zich sculpturen geworteld of genesteld, ook tegen de oude muren en in de grachten rond het kasteel. Met uitgestrekte kop zit de half menselijke bronzen reiger van Leontine Sies op een muurtje uit te kijken over de slotgracht. Daar rijzen uit het water de ranke benen van een zilveren Najade op (Richard van der Koppel), spuiten glazen bloemen water in de gracht (Vincent van Leeuwen) en drijft een groep bonte, spartelende vissen (Bree­ding Koy) van Ralph Lambertz. Hij verwerkt op fascinerende wijze in siliconen afgegoten objecten tot buitengewoon fantasievolle en expressieve beelden, zoals zijn 'Dareman 2' van strandvondsten of 'Dareman 3': een dynamische motorrijder.

Wie dan toe is aan meer verstilling en bezinning wendt zich tot de bronzen figuren van Irma Horstman. Oog in oog met haar reliëf 'Grote man', waaraan goed te zien is hoe zij de model­len van haar bronzen uit vergankelijk karton construeert, ziet de mens zich geconfronteerd met zijn eigen twijfels en zwakten. Twijfel ook bij het thema 'Inner Space' van Erik Pott. In zijn grote koppen is letterlijk ruimte geschapen, maar kan de buitenwereld van de tuin zich verbinden met de binnenwereld van het hoofd?

Symbolen uit de Mexicaanse cultuur vindt u in de zon- en maansculpturen van Marloes Eer­den. Klim naar de zon via haar bronzen 'Stairways' of dein mee op haar marmeren 'Sun­waves'. In verre landen vond ook Joop Koopman zijn inspiratie. Zijn monumentale, keramische figuren, geïnspireerd door vruchtbaarheidsbeelden uit verschillende periodes en culturen, staan vast geplant op de aarde. Vederlicht en ragfijn tonen daarentegen de glassculpturen The Wave, Joy en Wings van Vincent van Leeuwen, omringd door Sypesteyns notenbomen.

Door het glanzende roestvaststalen werk van Lolke van der Bij wordt de beschouwer teruggebracht naar essentie en eenvoud in vorm. Abstracte, gebogen en stervormige vlakken, waarin spanning, beweging en communicatie de centrale thema's zijn, spiegelen het heldere licht en de groene schaduwen in de oude tuin van Sypesteyn.

Algemene gegevens: Kasteel-Museum Sypesteyn, Nieuw Loosdrechtsedijk 150, 1231 LC Loosdrecht

Data tentoonstelling : 10 juni t/m 1 oktober 2006
Openingstijden tuin : dinsdag t/m vrijdag 9.00 uur -16.45 uur
Zaterdag en zondag: 12.00 uur - 16.45 uur (maandag gesloten)
Tarieven: tuin € 3,50; tuinrondleidingen vanaf 10 personen (op afspraak) € 50,00 (excl. entree)
Het betreft een verkooptentoonstelling.

Openingstijden Kasteel-Museum:

1 mei t/m 1 oktober: dinsdag t/m donderdag: 10.00-17.00 uur.
Zaterdag en zondag: 12.00-17.00 uur (maandag en vrijdag gesloten voor individueel bezoek)
Alle Kasteel-Museumbezoekers worden rondgeleid: dinsdag t/m donderdag om 11.00, 12.30, 14.00 en 15.30 uur; zaterdag, zondag en feestdagen om 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur.
Tarieven Kasteel-Museum: volwassenen € 7,50/ kinderen (4 t/m 16 jaar) € 4,50; groepen (vanaf 20 personen) € 6,50 p.p.

Website: www.sypesteyn.nl telefoon: 035-5823208 (035-5825742, weekend)
E-mail: info@sypesteyn.nl


De wekelijkse nieuwsbrief Half bewolkt Matige wind 17º Naar volgende bericht