Rik Jungmann

---

Reactie
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Weg met de Regels?

Wijdemeren, 12 juli 2006

Het CDA wil vijfentwintig procent van alle regels afschaffen. Dat klinkt mooi. Of is het een loze kreet?

Reactie

Weg met de Regels?

Het CDA gaat de strijd met de regels aan. Dat is mooi. Vijfentwintig procent van de regels moet worden afgeschaft, vindt het CDA. Ook dat klinkt fantastisch. Maar is het dat ook?

Op het forum op de CDA site noemt Theo Reijn, fractieassistent van het CDA, enkele voorbeelden. Hij schrijft:

"Het afschaffen van vergunningen voor in- en uitritten, het invoeren van een meldingsplicht in plaats van een vergunningsplicht voor bijvoorbeeld optochten en buurtfeesten, het digitaliseren van aanvraagformulieren en het vervangen van diverse loketten door één loket met het geven van verantwoordelijkheid aan één medewerker. "

Niet echt overtuigend vind ik. Als mijn buurman een uitrit gaat aanleggen en daarmee een parkeerplaats aan de voorraad onttrekt, dan ben ik maar wat blij dat de gemeente een oogje in het zeil houdt en ik eventueel bezwaar kan maken, zodra hij de vergunning aanvraagt.

Als de vergunning voor een buurtfeest net zo snel en gemakkelijk afgegeven wordt als een melding wordt afgehandeld, dan is daar geen verschil tussen. Maar als de buurt besluit om met een stapel pallets van tien meter hoog een vreugdevuur te ontsteken voor mijn huis. Dan heb ik toch maar liever een vergunning, dan een melding.

Digitaliseren van formulieren en één loket gaat over organisatie. Niet over overbodige regels. Dat gaat over snelle en slagvaardige behandeling van aanvragen. Als je dat goed organiseert is het aanvragen van een vergunning geen knelpunt meer. Daar moet wel veel aan gedaan worden.

Ik ga er vooralsnog maar even vanuit dat regels zijn bedacht om de samenleving te ordenen en rechtsongelijkheid en willekeur te voorkomen. Niet om burgertje te pesten. Zo maar roepen dat 25% van alle regels moet worden afgeschaft is mij dan ook veel te kort door de bocht. Welke regels dan? Wanneer is die 25% bereikt? Wie bepaalt dat?

Maar, als het toch moet, dan weet ik er wel een paar. Het verbod om te fietsen en te brommen op de stoep schaffen we af. Niemand die zich er aan houdt. Parkeerverboden zijn alleen maar lastig als je met je auto boodschappen doet. Weg ermee. OZB betalen? Stoppen met die flauwekul. (Dat vindt Zalm tenslotte ook...) De stoep volbouwen met reclameborden, spullen en terrassen is goed voor de handel. Bestemmingsplannen? Bouwvergunningen? Kapvergunningen? Weg met al die lastige wetten, regels en vergunningen.

Of toch niet?

Rik Jungmann

PS. Laten we maar wel allemaal rechts blijven rijden. Dat is wel zo handig.


De wekelijkse nieuwsbrief Zonnig Windstil 26º Naar volgende bericht