Rik Jungmann

---

Ingezonden Bericht
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Voedingen en Schulden

Wijdemeren, 7 juli 2006

Putter complimenteert Nadja Jungmann met haar kennis van nachtvoedingen en schuldhulpverlening. En feliciteert haar met haar promotie.

Toen de jonge doctor in de 's-Gravelandse raad zat, was Co de Kloet daar wethouder van Sociale Zaken.

Ingezonden Bericht

De waarde van nachtvoedingen aan zuigelingen is dat de ouders dank zij de herhalingen van actualiteitenprogramma's op televisie op de hoogte blijven van het nieuws.

Maar ook:

De invoering van de wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp) verkleinde voor gemeenten de prikkel om te investeren in de schuldhulpverlening.

Twee stellingen bij een proefschrift dat in Wijdemeren noch in de rest van het land onopgemerkt is gebleven. De eerste stelling maakt duidelijk dat de auteur deskundig is op het gebied van nachtvoedingen, de tweede dat hier iemand aan het woord is, die zich intensief heeft beziggehouden met een schrijnend sociaal probleem.

Ooit was de kersverse doctor, die promoveerde op het proefschrift "De Wsnp bedoelde en onbedoelde effecten op het minnelijk traject" het jongste raadslid van Nederland.

En dus ook het jongste raadslid van 's-Graveland. Desalniettemin liet ze zich vanaf dat begin al meteen horen als een volksvertegenwoordiger, die zeer begaan was met het lot van mensen die op de een of andere wijze in het leven te kampen hebben met problemen van geldelijke aard.

Sociale zaken was haar attentie terrein en vele malen deed ze een hartstochtelijk beroep op tamelijk star in de leer zijnde wethouders of burgemeesters om het hart te laten spreken. Daarbij liet ze zich zelden van de wijs brengen omdat ze wist waarover ze sprak en ook daarmee was ze in de gemeenteraad vaak een uitzondering. Ze was toen van D66 maar nadat deze club een verbond had gesloten met de rechtse krachten in Den Haag, meldde ze zich bij de Partij van de Arbeid en stond ze bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen op de kandidatenlijst.

En nu zijn we waar we wezen willen. In hoeverre zijn de opvattingen van Nadja Jungmann, want over haar hebben we het hier, van belang voor Wijdemeren. Haar proefschrift wijst er nadrukkelijk op dat de overheid zich meer gelegen moet laten liggen aan mensen die het financieel niet redden. Daar zou ook voor het lokale bestuur een schone taak kunnen liggen. Wellicht is Nadja Jungmann bereid en in staat om de schuldhulpverlening in Wijdemeren eens grondig te bekijken. Wie weet welk gunstig resultaat dat zou opleveren en het zou ook voor de Partij van de Arbeid een aardige opsteker kunnen zijn, die kunnen ze best gebruiken.

Vanzelfsprekend feliciteer ik dr. Nadja Jungmann met haar geslaagde promotie aan de Leidse universiteit, een prestatie die ik om een aantal redenen buitengewoon vind en ik hoop dat we in de toekomst nog veel van en over haar mogen horen.

Putter

In zijn stuk schrijft Putter dat het proefschrift in kwestie niet onopgemerkt is gebleven. Uw redacteur houdt uit vaderlijke belangstelling de stand van de krantenpublicaties over het proefschrift bij. Die is aanzienlijk. De G&E was de eerste met twee stukken. Eén op de voorpagina en één in het regiokatern. De Staatscourant volgde met een prima inhoudelijk stuk. Daarna verscheen er een artikel in de Telegraaf. (In de helft van het land op de voorpagina, in de andere helft op pagina 3, omdat een Noord-Koreaanse raket de plek op de voorpagina opeiste.) Vervolgens zowel in Trouw als in het AD een uitgebreid stuk. Daarnaast in vakbladen en universiteitsbladen. Het proefschrift is toevallig uiterst actueel, omdat op dit moment in de Tweede Kamer wordt gesproken over het uittrekken van 25 miljoen euro door SZW voor verbetering van de schuldhulpverlening.

RJ


De wekelijkse nieuwsbrief Bewolkt Half bewolkt Windstil 24º Naar volgende bericht