Rik Jungmann

---

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Even Nakaarten

Wijdemeren, 26 januari 2006

Vanmorgen kaartte de WWK even na met Rolf Besemer over de inspraakavond over de herinrichting van de Zuidsingel.

Rolf Besemer is de medewerker van Wijdemeren die verantwoordelijk is voor het project van de herinrichting van de Zuidsingel. Gisteravond gaf hij de technische en juridische toelichting op de plannen. Vanmorgen wandelde hij over de Zuidsingel om de situatie nog eens rustig in zich op te nemen. Daar schoten wij hem aan.


Rolf Besemer

Hoe heeft u de avond ervaren?

"Ik vond het jammer dat de stemming tijdens de inspraakavond zo omsloeg tegen de gemeente. Dat hadden wij niet verwacht, zeker niet na de vorige avond toen het fietspad niet eens ter sprake kwam. Dat heeft ons zeer verrast."

Waardoor ging het mis?

"De stemming sloeg langzaam om. Halverwege de avond riep iemand op om te stemmen over het fietspad. Toen gebeurde er helemaal niets. Aan het eind kwam er weer zo'n oproep en stak 80% de hand op om het fietspad te behouden. Dat snapte ik niet. Ik heb het zelf misschien ook niet goed gedaan denk ik achteraf. Misschien heb ik te hard vastgehouden aan Duurzaam Veilig. Het probleem is echter dat ik bij het inrichten van wegen gebonden ben aan de voorschriften van Duurzaam Veilig. De kern van Duurzaam Veilig is dat je aan de weg direct herkent op wat voor soort weg je rijdt. Om dat te bereiken moet je je houden aan de richtlijnen van Duurzaam Veilig, daar kan ik ook weinig aan doen. Dat betekent dat je geen vrijliggend fietspad op de Zuidsingel moet hebben, anders denken automobilisten dat zij hard kunnen rijden omdat er een apart fietspad ligt."

Wat vond u van de Kiss and Ride discussie?

"Wij hebben geen ervaring met Kiss and Ride. De meningen waren gisteravond verdeeld, maar niet tegen. Ik heb niet de illusie dat we met de kiss and ride strook alle problemen bij de school oplossen. Dat lukt op de Parklaan ook niet. Zolang ouders niet bereid zijn om honderd meter verderop te stoppen en hun kind naar school te brengen hou je de problemen. Wij moeten in overleg met het bestuur en de directie van de school om ouders daarop te wijzen. Meer kunnen wij ook niet doen. Gelukkig is er nog niets gebeurd. Als er wel een keer een kind aangereden zou worden, dan loopt de discussie plotseling heel anders. Dus moeten wij er alles aan doen om het veilig te maken, maar dat kan niet zonder de ouders."

Hoe ging u de avond in?

Wij wisten vooraf dat parkeren een probleem zou worden. Bij de nieuwbouwwijk zijn daarvoor geen oplossingen. Op de rest van de Zuidsingel waren we al bereid om de bewoners tegemoet te komen. Daar is in principe geen enkel parkeerprobleem als we het anders inrichten dan nu getekend. Op de discussie over het fietspad waren wij totaal niet voorbereid, omdat daar de vorige keer geen woord aan werd gewijd.

Kent u de gevoeligheid van de discussie over het fietspad van vijftien jaar geleden?

Ja, ik had daar van gehoord. De details ken ik niet, maar ik wist dat het gevoelig lag.

De redactie van de WWK wenste Rolf Besemer succes bij het bedenken van nieuwe oplossingen.


De wekelijkse nieuwsbrief Bewolkt Matige wind Naar volgende bericht