Rik Jungmann

Douwe van Essen

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Redding Peuterspeelzalen?

Wijdemeren, 2 februari 2006

In de raad werd vanavond de Sociale Structuurvisie behandeld. Behalve de VVD en GL wisselden alle partijen van standpunt over de peuterspeelzalen.

De Sociale Structuurvisie die door bureau Hopman en Andres werd opgesteld kostte € 19.000. Dat document gaat over jongerenwerk, bibliotheken, voetbalfaciliteiten, zorgloketten, peuterspeelzalen en nog veel meer. Breed dus.


Mirjam Arnoldy, voorzitter van Olleke Bolleke sprak in

Peuterspeelzalen in de hoofdrol

Toch spitste de discussie zich toe op de subsidie aan de peuterspeelzalen (PSZ). Het rapport stelt dat een PSZ behoort tot de basisvoorzieningen. De raad stelde indertijd vast dat een PSZ dat niet is en alleen bekostigd moet worden door de ouders. Dus werd een voorstel aangenomen om de subsidie terug te brengen tot nul in de komende jaren.

Om de zaak nog wat ingewikkelder te maken, dat besluit werd ingegeven door een harmonisering van alle subsidies in een klimaat van sterke bezuiniging. In 's-Graveland werd ruime subsidie gegeven aan de twee peuterspeelzalen. De gemeente eiste kwaliteit in de zin van professionele krachten en goedkeuring op het gebied van ARBO en gezondheid. Duur dus. De andere twee gemeenten gaven geen subsidie.

Na de herindeling werd het 's-Gravelandse subsidiebedrag gelijkelijk in tien delen verdeeld over heel Wijdemeren. Een opsteker voor de PSZ in Loosdrecht en Nederhorst . Een aderlating voor de 's-Gravelandse PSZ.

Gewijzigde inzichten

Onder invloed van de Sociale Structuurvisie, het dreigend faillissement van de PSZ in 's-Graveland en de verkiezingen (hoewel dat laatste ontkend werd) kwamen de meeste partijen tot nieuw inzicht. Behalve de VVD, die vond en vindt dat PSZ een zaak van de ouders is, en GroenLinks, dat zich altijd verzet heeft tegen de afschaffing van subsidie aan de PSZ.

Jan van den Broeck (CDA) stelde zich op achter de PSZ. Hij erkende dat die op dit moment geen begroting kunnen maken en geen plannen voor de toekomst. Er moet dan ook volgens het CDA een beleid geformuleerd worden dat recht doet aan de PSZ als basisvoorziening en opnieuw de verdeelsleutel van de subsidie vast stelt.

Laten meeslepen

Felix Flameling (D66) sprak zijn spijt uit over zijn eerdere harde opstelling tegenover de PSZ. "We zaten in de commissie Van den Broeck. Toen riep iemand dat PSZ de verantwoordelijkheid zijn van de ouders. Wij, ook de PvdA, hebben ons toen laten meeslepen." Die uitspraak leidde tot heftige emotie bij Lia Moote (PvdA). "Wij hebben ons niet laten meeslepen."

Nelleke Schenkkan (GL) steld triomfantelijk vast dat zij gelijk had, toen zij tegen de afbouw van de subsidie stemde. Ook dat was tegen het zere been van de PvdA, dit keer Kees Bosdijk. Weer vond er een kribbig debatje tussen beiden plaats. GL stelde een reddingskrediet voor.

Niet meewerken

Tjitske van Emden (VVD) hield vast aan het eerdere standpunt over PSZ. "Wij moeten niet meewerken aan professionele PSZ, Dat is de verantwoordelijkheid van de ouders" :herhaalde zij het VVD standunt.

René Voigt (DBW) verklaarde soijt te hebben van het besluit om de subsidie af te bouwen. "Subsidie van drie PSZ verdelen over tien was een slecht besluit. Stoppen met de subsidie was een slecht besluit. PSZ zijn van belang en moeten gesubsidiëerd worden." Hij steunde het verzoek om een reddingskrediet van GL. Dit kwam ook hem op een aanvarinkje met de PvdA te staan. De PvdA verweet hem verkiezingsretoriek.

Miep van Hattem (DBL) stelde zich op achter het voorstel van het CDA.


Kees Bosdijk had zijn leesbril vergeten.
Slechts de zonnebril van zijn echtgenote kon uitkomst bieden.
Het bood een wat merkwaardig gezicht.

Kees Bosdijk (PvdA) verklaarde alleen naar de argumenten te kijken. Op grond daarvan gaat de PvdA nu om. "Er moet gekeken worden naar de gevolgen op korte termijn. Er moet een oplossing komen." Spijt van de eerdere besluiten had de partij niet.

Nieuw beleid in April

Wethouder Yvonne Siemons antwoordde de raad dat her in april een nieuw beleid over de subsidie aan de PSZ wordt geformuleerd. Dan wordt bekeken of er subsidie bij komt en hoeveel. Ook zij gaf aan dat het college vindt dat PSZ een basisvoorziening zijn.

Voor de vergadering hadden Mirjam Arnoldy, voorzitter van Olleke Bolleke (PSZ Kortenhoef) en Jolanda Huisman (gediplomeerd kinderleidster op Olleke Bolleke) ingesproken. Zij werden niet op hun wenken bediend, maar het ziet er naar uit dat faillissement voorkomen kan worden, gezien de draai van 180 graden van de Wijdemeerse politiek. Afwachten tot april met een nieuwe raad en een nieuw college.


De wekelijkse nieuwsbrief Bewolkt Windstil Naar volgende bericht