Rik Jungmann

---

Ingezonden Bericht
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Forten te bezoeken

Wijdemeren, 29 augustus 2006

Tijdens de Open Monumentendagen stelt Natuurmonumenten op 9 september een aantal forten van de Stelling van Amsterdam open.

Ingezonden Bericht

Open Monumentendag op de forten

In het weekend van Open Monumentendag zullen een aantal forten van Natuurmonumenten opengesteld zijn voor het publiek. Op zaterdag 9 september bent u welkom op de forten Nieuwersluis, Nigtevecht , Abcoude en Kijkuit en op zondag 10 september op de forten Abcoude en Botshol. De openingstijden zijn van 11 tot 16 uur. De toegang is gratis. Op Fort Abcoude bent u welkom van 10 tot 17 uur.

Doorlopende rondleidingen

Het bezoeken van een fort is steeds weer een bijzonderheid. Je zet een stap terug in de tijd en ademt de sfeer van het leger in de 18 en 19de eeuw. De meeste forten hebben nog slaapvertrekken, een keuken, een officiersruimte en latrines. Nu weliswaar leeg maar een goed beeld gevend van hoe het er destijds aan toe ging op een legerplaats. Bovendien zijn deze forten nu oases van rust en natuur. Vrijwilligers van Natuurmonumenten geven doorlopend rondleidingen van ca. een uur, met veel informatie over de historie en de natuur. Films en tentoongestelde materialen geven u verdere achtergrondinformatie. Ook voor kinderen is een bezoek interessant én spannend.

Fort bij Abcoude

Fort bij Abcoude is het oudste fort van de Stelling van Amsterdam. Op zaterdag leiden gidsen van Stichting Fort Abcoude u rond in de gebouwen en het bosgebied van het fort. Rondleidingen gaan van start zodra er meerdere bezoekers verzameld zijn. Verder is er een demonstratie met de saluutbatterij en er is kindertheater. Aanvangstijden theater "De Waterwachter" 15.00 uur en "Rood Zwart en Onwetend" 17.00 uur. Ook op zondag is het fort opgesteld, maar er zijn dan geen rondleidingen. Wel is er om 17.00 uur het theater "Rood Zwart en Onwetend".

Fort bij Abcoude ligt aan de rand van het dorp. Er wordt een kleine vergoeding gevaagd van 2 euro (kinderen 1 euro)

Waar liggen de forten?

Fort Nieuwersluis ligt aan de Rijksweg 9 in het gelijknamige plaatsje aan de Vecht onder Loenen. Fort Nigtevecht ligt op de westoever van het Amsterdam Rijnkanaal, niet bereikbaar vanuit het dorp Nigtevecht maar vanuit Abcoude. Fort Kijkuit ligt aan de Kleizuwe 17 in Vreeland, langs provinciale weg Hilversum-Vinkeveen, afslag Nederhorst den Berg. Bij Fort Kijkuit zijn geen rondleidingen, maar u kunt er vrij rondkijken. Fort Botshol ligt ten zuidwesten van Abcoude aan de Winkel. Dit is geen echt fort maar een schans. Over de vestigwerken zijn doorlopend rondleidingen.


De wekelijkse nieuwsbrief Regen Half bewolkt Matige wind 15º Naar volgende bericht