Rik Jungmann

Rik Jungmann

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Drie ton voor Wijdemeren

Wijdemeren, 16 augustus 2006

De BNG, Bank Nederlandse Gemeenten, heeft goed geboerd. Zo goed dat het rijk en gemeenten veel geld krijgen. Voor Wijdemeren ruim drie ton.


Wethouder van Financiën, Wim Lorjé.

De Bank Nederlandse Gemeenten is van veel gemeenten de huisbankier. Aandeelhouders van de BNG zijn de staat, provincies, gemeenten en een enkel hoogheemraadschap. De BNG heeft zoveel geld in kas dat aan de aandeelhoudersvergadering op 25 augustus wordt voorgesteld om een half miljard (vijfhonderd miljoen) euro uit de reserves te halen en aan de aandeelhouders uit te keren.

Meevaller

Voor Wijdemeren betekent dat een éénmalige meevaller van € 304.691, 40. Die meevaller zal op 15 december overgemaakt worden. Op de website van de BNG staat een compleet overzicht van alle aandeelhouders en het bedrag dat uitgekeerd zal worden.

Winnaars en Verliezers

Wij hebben de tabel even gesorteerd op uitkering. Daaruit is op te maken dat Wijdemeren in de middenmoot zit qua aandelen (en dus qua uitkering). De grote winnaar is Minister Gerrit Zalm die de helft van de 500 miljoen mag incasseren. (Komt mooi uit, zo rond 22 november...)

De gemeenten Zeewolde, Brummen en Nuenen zijn de hekkesluiters. Zeewolde krijgt 700 euro, Brummen 6.300 en Nuenen 16.000. Na de Staat komt Den Haag met 11,5 miljoen. Nummer drie is de gemeente Utrecht met 6,8 miljoen.

De buren krijgen het volgende:

Plaats/Provincie In 1000 euro
Wijdemeren 305
Hilversum 1.086

Bussum

873
Loenen 28
Naarden -
Breukelen 97
Abcoude 125
Laren -
Blaricum 54
Huizen 772
De Bilt 1.964
Noord-Holland 5.481

Opsteker

Voor wethouder Wim Lorjé van het armlastige Wijdemeren moet de uitkering een geschenk uit de hemel zijn. En nu? Leidt de uitkering tot een verlaging van de OZB, worden er broodnodige uitgaven van gedaan, krijgen verenigingen extra subsidie, komen er ambtenaren bij of komt het geld bij de reserve van de gemeente? Bij de begrotingsbehandeling zal dat duidelijk worden.


De wekelijkse nieuwsbrief Zonnig Windstil 21º Naar volgende bericht