Rik Jungmann

---

Ingezonden Bericht
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Putter: Kluitje in het Riet

Wijdemeren, 29 april 2006

Putter laat weer van zich horen. Hij vindt dat twee raadsleden zich door het college met een kluitje in het riet hebben laten sturen.

Ingezonden Bericht

Putter

Je met een kluitje in het riet laten sturen, dat zou je als raadslid toch eigenlijk niet moeten accepteren. Nou was die kluit voor Jan van den Broeck (CDA) wel erg omvangrijk. Een brief van twee pagina's vol argumenten waarom het absoluut niet anders kon en waarom het absoluut zo moest blijven.

Jan had het college van B en W gevraagd om voor het verstrekken van vergunningen voor plaatselijke evenementen wat minder tijd te nemen en wellicht ook wat minder regels te hanteren. Het antwoord luidde: onmogelijk, het is zo ingewikkeld en veelomvattend, dat we maanden nodig hebben om alles tot in de puntjes te regelen.

Want dat staat voorop, alles moet tip top in orde zijn, en daarmee basta.

Neemt Jan met zo'n antwoord genoegen? Te vrezen valt van wel. Waarmee een goed initiatief de nek wordt omgedraaid. Het is een lang, maar ook een onzorgvuldig antwoord. Vreemd ook, dat geen enkele collega in de raad hem bijvalt. Of weet daar niemand wat er in de wereld te koop is? 

Zo'n vergunningverlening kan namelijk ook anders. Daar wordt in sommige gemeenten beter en sneller mee omgesprongen. Dat gaat zo: de betreffende aanvrager krijgt na een kort scan - laten we zeggen van een dag - zijn vergunning met een lijstje, onverbrekelijk aan de vergunning verbonden,  waaraan hij moet voldoen. Tijdens het evenement vindt de gebruikelijke controle plaats. Heeft de organisatie zijn werk niet goed gedaan, dan neemt een volgende keer de gemeente het lijstje over en val je dus terug op wat ik noem het Wijdemeren-systeem. Maar dat, zo blijkt in de praktijk, gebeurt maar zelden.

Begrijp je Jan, zo kan het ook. Maar daar heeft onze gemeente Wijdemeren blijkbaar niet van terug. Dat vertellen ze je niet. Het is moeilijk, om macht en zeggenschap uit handen te geven, dat weten wij, dat weet jij ook. Maar je zou je niet meteen in een hoek moeten laten duwen.

Vooruit Jan! Je bent raadslid, weet je wel.

De tweede kluit was voor Ruud Buys (VVD), die de salonboot De Lelie, varend op de Loosdrechtse plassen, als trouwlocatie wil. Trouwen op het water tijdens een romantische vaartocht in een mooie boot voorzien van alle gemakken lijkt een fraaie aanvulling op de trouwlocaties van Wijdemeren. Uitbreiding van trouwlocaties staat bovendien in het college programma. Maar de kersverse wethouder Lorjé bleek ineens zijn eigen programma vergeten. Zal meer gebeuren, vermoedelijk. Hij vond het maar niks. Wie nu denkt dat Ruud Buys zijn partijgenoot even flink de oren waste, komt bedrogen uit. Het is natuurlijk een erg leuk idee van Ruud en een krachtige verdediging van deze nieuwkomer in de raad lag dan ook in de lijn der verwachtingen. Nee dus.

Vooruit Ruud! Je bent raadslid, weet je wel!

Spreken we nu van incidenten of gaat dit structureel worden om maar eens een veelgebruikte ambtelijke term te hanteren. Gevoelig zijn voor nieuwe ideeën heeft iets te maken met de manier waarop je tegen het leven aankijkt. En eerlijk gezegd zijn de verwachtingen niet al te hoog gespannen. De beste profeet voor de toekomst is het verleden zoals een Engelse dichter eens opmerkte. Vandaar.

Putter


De wekelijkse nieuwsbrief Zwaar bewolkt Bewolkt Half bewolkt Matige wind 10º Naar volgende bericht