Rik Jungmann

---

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Inspraak wordt uitgebreid

Wijdemeren, 25 april 2006

De PvdA komt donderdag met voorstellen om inspreken te verbeteren. Ook wil de partij sleutelen aan het dualisme.

Inspraak was tot nu toe vaak een enigszins wezenloze gebeurtenis. De burger mocht zijn zegje doen. De raad luisterde, maar mocht niet reageren. Als de burger uitgesproken was, ging de raad verder alsof er niets gezegd was. De PvdA stelt voor dat er wel inhoudelijk op het betoog van de inspreker wordt ingegaan.

Wat is een Presidium?

De PvdA doet een tweede voorstel waarvan de essentie de meeste lezers waarschijnlijk zal ontgaan. Het gaat over de ontvlechting van het college van B&W en de raad. Het hoofddoel van het dualisme is om raad en college van elkaar los te koppelen. Het presidium is in de nieuwe constructie een vergadering van de voorzitters van de drie raadscommissies. Die bepalen samen wat er op de agenda komt en wat niet. Het presidium wordt voorgezeten door de burgemeester, die ook voorzitter van het college is. Een dubbele pet dus. De PvdA wil dat het presidium door de plaatsvervangend voorzitter van de raad wordt voorgezeten.

Voor ingewijden is dit wellicht een interessant voorstel. De gemiddelde Wijdemeerder zal het voorstel echter voor kennisgeving aannemen.

Persbericht

PvdA-fractie geeft de inwoners meer inspraak in commissievergaderingen

De PvdA heeft in haar verkiezingsprogramma beloofd dat zij de inwoners wil laten mee discussiëren over de toekomst van Wijdemeren. In het coalitieprogramma dat de PvdA, het CDA, de VVD en GroenLinks hebben afgesproken, staat dat de coalitie intensievere communicatie met de burger wil en de dialoog wil aangaan: vroegtijdig betrekken bij plannen en interactieve communicatie. Ook wil de coalitie het dualisme een nieuwe impuls geven.

De PvdA-fractie komt in de vergadering van a.s. donderdag van raadscommissie Bestuur & Middelen met twee voorstellen op deze twee punten.

Spreekrecht van burgers in commissievergaderingen.

Tot nu toe mogen burgers aan het begin van de vergadering inspreken. Met hun inbreng wordt in de vergadering zelf niets gedaan, "hun inbreng wordt meegenomen".

De PvdA-fractie stelt voor dat a) burgers daarnaast ook per agendapunt mogen inspreken, dat b) de commissieleden daarna in een eerste ronde hun vragen stellen aan B&W, dat c) er dan gelegenheid is voor burgers om daar op te reageren en voor commissieleden om burgers vragen te stellen en dat d) vervolgens de commissieleden met elkaar en met B&W discussiëren en tot besluitvorming komen.

Dualisme.

Het rijk heeft laten onderzoeken, door de stuurgroep-Leemhuis, hoe het dualisme kan worden verbeterd. Dat heeft aanbevelingen opgeleverd om de verhouding tussen raad en college van B&W duidelijker te maken en om beter grip te krijgen op de kwaliteit/begrijpelijkheid van raadsstukken.

De PvdA-fractie stelt op grond van die aanbevelingen voor dat de waarnemend raadsvoorzitter (dat is mevrouw Van Henten van het CDA geworden) deel gaat uitmaken van het presidium, dat vaststelt welk onderwerp wanneer op de agenda's van de raad en de commissies komt. Om te benadrukken dat het de raad is die uiteindelijk zijn eigen agenda bepaalt, zal zij dat presidium moeten voorzitten. Nu doet de burgemeester dat en dat is verwarrend, want die moet tegelijkertijd de belangen van het college van B&W in het presidium behartigen.
De PvdA-fractie wil het presidium bovendien het recht geven om raadsstukken die nog niet voldoen aan expliciet te stellen eisen terug te verwijzen. Op die manier zorgt de raad er voor dat raadsstukken duidelijk zijn en in begrijpelijke taal zijn geformuleerd.

Kees Bosdijk,
fractievoorzitter PvdA


De wekelijkse nieuwsbrief Zonnig Windstil 20º Naar volgende bericht