Rik Jungmann

---

CDA
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Stem over het Referendum

Wijdemeren, 22 april 2006

Op de CDA website staat een poll over het al dan niet invoeren van een referendum in Wijdemeren.

Het referendumvoorstel komt van D66. Die partij diende het voorstel vlak voor het vertrek uit de raad in. In dat opzicht is het een soort posthuum initiatiefvoorstel, dat nu eenmaal de normale procedure moet dorlopen.

Uit onderstaand stukje op de CDA website staat dat het voorstel behandeld is in de commissie Bestuur en Middelen van 30 maart. Wat daar toen besloten is, is ons niet bekend. Uit het feit dat de poll op de CDA website staat mag worden opgemaakt dat de dsicussie nog loopt. Betske van Henten roept u op om uw stem uit te brengen.

Ga naar de homepage van de CDA website om uw stem uit te brengen over het al dan niet invoeren van een referendum in Wijdemeren.

De ervaringen met referenda zijn niet altijd even positief schrijft Betske van Henten. Dat klopt. Zeker. Maar, het meest succesvolle referendum ooit, hadden wij vorig jaar. Het referendum over de Europese Grondwet. Met een zeer hoge opkomst. Toen bleek dat de Haagse beleidsmakers en de bevolking mijlenver uit elkaar lagen. Het was een gezonde schok voor Den Haag om met de neus op de feiten gedrukt te worden. Plotseling moesten volksvertegenwoordigers zich verantwoorden voor de keuzen die gemaakt waren. En dat viel sommigen zwaar. Gezond was dat zeker. red.

Van de CDA website

Kort voor de verkiezingen van 7 maart jl. diende D66 een initiatiefvoorstel voor een referendumverordening in. Een verkiezingsstunt? We weten het niet. Het heeft in ieder geval niet mogen baten. D66 keert niet terug in de raad.

Dit voorstel staat echter wel geagendeerd voor de commissievergadering Bestuur en Middelen van 30 maart. Daar vindt een discussie plaats over de vraag of we een referendumverordening nodig hebben? Persoonlijk vind ik het referendum niet zo goed passen binnen onze representatieve democratie. De burger kiest niet voor niets voor 4 jaar volksvertegenwoordigers. Bovendien zijn niet alle ervaringen met referenda even positief. Hoe denkt u, denk jij daarover? Laat het ons weten!

Betske van Henten


De wekelijkse nieuwsbrief Bewolkt Windstil Naar volgende bericht