Herman Stuijver

Herman Stuijver

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Sportverkiezingen 2005

Wijdemeren, 1 april 2006

Baukje Lam en Jan Mijwaart werden gisteren sportvrouw en sportman van het jaar . Herman Stuijver schreef onderstaand verslag.

Het had de jury en sportambtenaar Lieste veel moeite gekost, maar uiteindelijk was men er toch in geslaagd om voor elke categorie voldoende sportmensen naar De Dobber op te trommelen. Daar werden gisteren de sportverkiezingen van het jaar 2005 gehouden.

Voor de derde keer. Elk jaar wordt de presentatie beter, nu werd Willie Das ondersteund door een andere prominente Berger, Cees Stalenhoef. Die had zijn huiswerk goed gedaan, hetgeen bleek uit de interviews die hij afnam bij de genomineerden. Het was best professioneel, maar misschien toch een tip voor de organisatie. Het kan allemaal wat vlotter, nu liep de zaal langzaam maar zeker leeg. Waardoor de climax geen echt hoogtepunt meer werd, dus alstublieft minder toespraken en ander gebabbel. In een uur kan het hele circus voor de pauze worden afgedaan en dan kan er na de onderbreking een leuke sportshow worden opgevoerd.

Jonge talenten

De F-1 van voetbalclub 's-Graveland werd weliswaar twee keer kampioen, maar de jonkies ( en 1 meisje) werden voorbij gestreefd door de B-junioren van A.S.V. uit Ankeveen. Gelukkig gingen de 7-jarigen niet met lege handen naar huis. Ze kregen allemaal een medaille aan een lint van wethouder Bert Nagel die hiermee zijn laatste officiële daad verrichtte. Dat de groen-witten de titel ' Meest Talentvolle Jeugdteam' kregen, klopte wel. Want om bij zo'n kleine vereniging met een mix van C-, B- en een enkele A-junior toch een succesvol elftal neer te zetten, is een echte prestatie.

De 14-jarige Nils Kroon uit Loosdrecht won de O'Neill Wakeboardcup en is Nederlands kampioen in zijn categorie. Een jongen die zeer getalenteerd is in het wakeboarden, zeg maar jezelf staande houden op de golven en spelend met de wind op een klein surfplankje zonder zeil. Dat vraagt een enorme vaardigheid. Maar Jan-Willem Welter, ook uit Loosdrecht, had net iets meer prijzen in de wacht gesleept. Hij werd maar liefst 10 keer tweede bij het wielrennen en 8 keer derde. Hij maakte zelfs kans om Nederlands kampioen te worden in de categorie vijf, maar door een val in de sprint haalde hij de eindstreep net niet. Door de zeskoppige jury werd hij uitgeroepen tot 'Sporttalent van 2005'.

Sportvrouw en Sportman 2005


Baukje Lam

Bij de sportvrouwen ging het tussen twee dames. De afwezige snowboardster Bibian Mentel die momenteel in de USA gouden plakken wint en de jiu-jitsukampioene Baukje Lam. Gelukkig won de aanwezige Baukje. De 21-jarige had een uitstekend juryrapport met twee keer een 2 e prijs op de Nederlandse Kampioenschappen duo- dames en duo-gemengd en een 3 e prijs op het Wereldkampioenschap duo-gemengd. Haar vechtpartner Ruben Assman stond ook in de coulissen te glunderen. Baukje is een op en top sportvrouw, want naast lesgeven bij sportschool Bert van Haren geeft ze zeilles.


Jan Mijwaart

Bij de mannen was het een nek- aan- nekrace tussen twee triathleten: John Beerendonk en Jan Mijwaart. De 44-jarige Beerendonk won vele prijzen in de triathlon, 3,8 km. zwemmen, 180 km. fietsen en 42 km hardlopen. De mooiste overwinning was die bij 'The Iron Man' in Almere. Maar Jan Mijwaart won net iets meer prijzen, ook hij werd onder andere eerste in Almere. En wellicht dat de jury extra waardering had voor het feit dat de Berger geboren is in 1953. Het was Mijwaarts grote wens om op z'n 90 e nog de 100 meter in 20 sec. te lopen. Hij kreeg terecht applaus voor zijn titel 'Sportman 2005'.

Sportvrijwilliger 2005

Sporten onderling vergelijken is al een schier onmogelijke klus, want hoe vergelijk je een wielrenner met een wakeboarder. Of een biljarter met een korfballer? Maar mensen die zich als vrijwilliger inzetten voor hun sportclub in een klassement onder verdelen, zou eigenlijk niet moeten. Want alle genomineerden doen op hun eigen manier hun stinkende best.

Het was best een pijnlijk moment dat de 71-jarige 'ome' Joop Norbart die zijn hele leven van alles heeft gedaan en nog doet voor 'zijn' S.V. Loosdrecht naar voren werd geroepen en vervolgens met lege handen het podium mocht verlaten. Ex-voorzitter, grondlegger van de kantine, klusjesman en materiaalverzorger, op hem kun je altijd rekenen, stond in het juryrapport. Het zal toch niet zo zijn dat de vitale zeventiger in klare taal liet merken niet tevreden te zijn over het veldonderhoud van de gemeente Wijdemeren hem werd aangerekend.

Natuurlijk niets ten nadele van de andere vrijwilligers. Henk van der Woude fluit al meer dan 20 jaar wedstrijden voor ASV en 's-Graveland en is ook bij andere sporten actief. Ook Jules Kieft heeft zijn sporen bij LOVOC, de Loosdrechtse volleybalclub, verdiend. Het is een prestatie van formaat als je 25 jaar onafgebroken voorzitter bent, 250 vergaderingen hebt voorgezeten, 1000 trainingen hebt verzorgd en 900 wedstrijden als scheidsrechter hebt geleid. Dan heb je recht op de titel 'Sportvrijwilliger 2005'.

Gelukkig was meneer Norbart al eens een geridderd door Hare Majesteit.

Sportploeg van het jaar

Het eerste elftal van SV Loosdrecht won vorig jaar al de prijs 'Sportploeg van het Jaar'. Nu waren ze weer kampioen geworden, van de derde klasse, en draaien ze in de top van de tweede klasse mee. Maar twee keer achter elkaar deze prestigieuze prijs in de wacht slepen zat er niet in. Trainer Ab Rutten, elftalleider Dirk Seldenrijk en spits Julian Bonaparte mochten nog zo representatief overkomen, het baatte niet.

Ook de gebroeders Hans en Bart van Soest die voor Het Witte Huis successen hebben in de traditionele Pampusklasse bij het zeilen, moesten het afleggen.

De winnaars werden de dames handbal van ASV. Een team dat drie keer achtereen kampioen werd in zowel veld- als zaalhandbal. De motor tot aan 2006 was trainster Petra den Blanken die de vrouwen inspireerde om met wilskracht en doorzettingsvermogen te vechten voor elke meter buiten de cirkel. Bovendien tonen de vrouwen van ASV zich ware liefhebbers van hun club. Ze trainen de jeugd, verzorgen het clubblad, doen bardienst, maken de kleedkamers schoon en plegen onderhoud aan het veld. Als dat geen clubliefde is.

Uiteindelijk werd de avond afgesloten met een foto van alle genomineerden en een gezellige borrel in De Dobber.


De wekelijkse nieuwsbrief Half bewolkt Harde wind 14º Naar volgende bericht