Rik Jungmann

Douwe van Essen

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Algemene Beschouwingen Deel l

Wijdemeren, 9 november 2005

Nadat het stof over het optreden van DBL was neergedaald en er een broodje was genuttigd, begonnen gisteren de Algemene Beschouwingen.


Er bleken broodjes te zijn in een pauze.
De spanning ebde weg terwijl men zich de broodjes liet smaken.

Waren de Algemene Beschouwingen de afgelopen jaren redelijk spannend vanwege de stijgingen van de OZB, dit jaar kabbelde het debat vriendelijk voort met voospelbare stellingnames en veel aandacht voor kleine dingen.


Marije Onderwaater van het Wijdemern Journaal
interviewt Gert Zagt (DBL) over diens intrekking van de
motie van wantrouwen.

Fonteinen en condoomautomaten

Voor de luisteraar die uit het geheugen put wat hem het meest opviel strijden klokken, fonteinen, bushokjes, de buurtbus en condoomautomaten om de voorrang. Geen grootse meeslepende onderwerpen.

Grotere ontwikkelingen werden wel aangekaart door Felix Flameling (D66) in zijn laatste Algemene Beschouwingen. Die partij vroeg als enige aandacht voor de bestuurlijke ontwikkelingen in het Gooi en riep het college op om zich proactief in die discussie te mengen om niet overvallen te worden door de herindelingsdiscussie.

GroenLinks daarentegen trok zich juist bewust terug op het vlak van lantaarnpalen en trapveldjes. "Als ik iets in de nationale politiek zou willen doen, dan had ik niet voor het raadslidmaatschap gekozen. Hier kan ik direct iets doen voor de burger.": verklaarde Nelleke Schenkkan.

Peuterspeelzalen terug op de agenda

Een andere opvallende beweging bij verschillende partijen was de warme belangstelling voor peuterspeelzalen. Vorig jaar werden peuterspeelzalen door de raad terzijde geschoven en werden de subsidies afgeschaft . De commissie Van den Broeck, voorgezeten door Jan van den Broeck (CDA), trok toen namens de hele raad de keiharde conclusie dat dit de verantwoordelijkheid van de ouders is, waarmee de gemeente geen bemoeienis heeft.


Jan van den Broeck (CDA), indertijd voorzitter van de naar hem genoemde commissie, die zich boog over verlaging, gelijktrekking en verdeling van de welzijnssubsidies.

In de discussie gisteren keerden diverse partijen (DBW, PvdA) op hun schreden terug. De nota over de sociale structuur in Wijdemeren had hen tot het inzicht gebracht dat peuterspeelzaalwerk wel belangrijk is en verdient gesteund te worden.

Buurtbus exit

Nelleke Schenkkan (GL) deed een laatste poging om de buurtbus van de ondergang te redden. Het mocht niet baten. Freek Visser (CDA), raadslid en buurtbuschauffeur hielp haar uit de droom. Er gaan hele middagen voorbij dat de buurtbus Wijdemeren doorkruist met nul passagiers aan boord. Het is jammer voor de enkele vaste klanten, maar het is zinloos.

Dekking: trucs en schuiven, of gewoon begroten?

D66 en de VVD waren ontevreden met de dekking van de begroting voor volgend jaar. Er wordt volgens hen teveel geschoven met geld uit de reserves en er worden opbrengsten meegeteld die niet reeël zijn. Wethouder Bert Nagel was dat niet met hen eens en vond de dekking wel juist. Veel weerwoord kreeg hij daar gisteren niet op. Dat kan komen in de tweede termijn vandaag.

Vanmiddag om 13.30 gaat de discussie verder. Gezien het gemak en de snelheid waarmee de begrotingsbehandeling gisteren verliep, mag verwacht worden dat het vanmiddag, net als gisteravond, snel afgelopen is. Zonder problemen of heftige debatten. Al weet je dat nooit zeker...


De wekelijkse nieuwsbrief Bewolkt Windstil 11º Naar volgende bericht