Rik Jungmann

Douwe van Essen

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Licht Stichtse Kade is uit

Ankeveen, 8 november 2005

De Stichtse Kade in Ankeveen is al twee weken gedeeltelijk in het duister gehuld. Een defect in de straatverlichting van het fietspad.

Jeanne Bakker woont aan de Kade. In de Gooi vertelt zij dat het aardedonker is. Er is al een fietser tegen de slagboom aan gereden. Om de storing te melden belde zij de gemeente. Die verwees haar naar de NUON, omdat het probleem in de bekabeling zou zitten. NUON heeft toegezegd de storing vandaag te verhelpen.


Op 18 september 2002 bezocht het college Ankeveen.
Dit is "de Ankeveense kant van de Stichtse Kade.
Op de achtergrond de Stichtse Kade met de,
toen al niet meer, omstreden lantaarnpalen.
Rechts bevinden zich de JOP en het trapveldje.

De Stichtse Kade is het fietspad dat van Ankeveen door het weiland naar industrieterrein De Slenk (Cannenburgerweg) loopt en uiteindelijk uitkomt op het Noordereinde in 's-Graveland nabij de Loodijk richting Bussum.

Roerige geschiedenis

Aan die verlichting zit een roerige geschiedenis. Hij deed indertijd de gemoederen in politiek 's-Graveland hoog oplopen. De Ankeveense partij Algemeen Belang onder leiding van Wim Reijmerink (en later van Nelleke Schenkkan) had hard gestreden voor licht langs het onverlichte pad. Bij de begrotingsbehandeling van 13 november 1996 haalde de partij de toezegging voor de verlichting binnen.

Nadat de verlichting was aangebracht, kwamen er protesten. De dieren in het veld werden gestoord in hun nachtrust. Dus ging het licht weer uit op verzoek van het raadslid Rie Boeve (samen met de PvdA in een gecombineerde PvdA/PSP, later GL fractie). Ook dat leidde weer tot protesten.

Het onderwerp beheerste maandenlang de 's-Gravelandse raadsagenda. Er werden tal van creatieve oplossingen bedacht. Aan tot elf uur 's avonds. Detectie van fietsers om het licht even aan te laten gaan als er iemand langs kwam. De helft van de lampen aan, de rest uit. Van alles werd er bedacht en geopperd. Uiteindelijk ging het licht gewoon aan.

Tot nu. Nu is het even uit, maar het gaat weer aan...


De wekelijkse nieuwsbrief Half bewolkt Harde wind 15º Naar volgende bericht