Rik Jungmann

Douwe van Essen

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 ...

Kunstbezit te bewonderen

Kortenhoef, 12 maart 2005. Vanmorgen om 11.00 uur werd de tentoonstelling van de schilderijen van de Stichting Kunstbezit 's-Graveland in de Oude School in Kortenhoef door burgemeester Bijl geopend.


De schenking van de dames Van Beek.

Het is een drukke dag voor burgemeester Don Bijl. Na de opening van de weekmarkt om negen uur, werd om elf uur de volgende opening door hem verricht. De Stichting Kunstbezit, die de schilderijencollectie van de voormalige gemeente 's-Graveland beheert, stelde een tentoonstelling samen van de collectie in de Oude School ('t Kraaiennnest). De collectie is vandaag, morgen en maandag te bewonderen. De toegang is gratis. Uiteindelijk zijn die schilderijen van alle Wijdemeerse burgers, van u en van mij.


Voorzitter Robby Israel: "Ik vroeg aan mijn buurman of zijn vrouw
ook hier vandaan kwam. 'Nee,' :antwoordde deze. 'Mijn vrouw
komt uit 's-Graveland.' "

In zijn inleiding refereerde voorzitter Robby Israel van de Stichting aan het ontstaan van de Stichting. Toen Hilversum circa tien jaar geleden een Mondriaan verkocht om Gooiland op te knappen ontstond het idee om te voorkomen dat zoiets na de herindeling ook in Wijdemeren zou kunnen gebeuren met de collectie. Trekkers voor de realisatie van dat idee waren wethouder Co de Kloet, VVD-raadslid Wim Hafkamp en burgemeester Wim Kozijn.


V.l.n.r.: Joop Glijn (St. Kunstbezit), Rik Jungmann (Hoofdredacteur Wijdemeerse Webkrant) en Burgemeester Don Bijl in een geanimeerd gesprek.

De opening werd verricht door burgemeester Don Bijl. Hij sloot zich volledig aan bij de woorden van Israel, die had gezegd dat een bestuurlijke herindeling alleen kan slagen als de eigenheid van de dorpen zorgvuldig gekoesterd wordt. Hij sprak waardering uit voor de Stichting Kunstbezit en andere betrokkenen die zich hadden ingespannen om de tentoonstelling mogelijk te maken. Ook het feit dat enkele groepen van de Kortenhoefse scholen maandag op bezoek komen om de cultuurhistorie op te snuiven deed hem veel genoegen. De echte opening werd door hem verricht met het onthullen van een doek van Bernard van Beek dat door zijn dochters aan de Stichting geschonken is.


Links Mevrouw Ina van Beek, dochter van Bernard van Beek.
Zij kende alle Kortenhoefse schilders persoonlijk.
Rechts Carole Denninger (St. Kunstbezit).

Aansluitend liet Carole Denninger haar deskundig licht op het doek vallen. Het dateert van 1915 en is het enige stuk dat Van Beek ooit maakte in de pointillistische stijl (kleine verfstreekjes). Zij kwam indertijd in contact met de dochter van Van Beek Ida van Beek toen zij haar boek "De Onvergankelijke kijk op Kortenhoef" samenstelde. Dat leidde tot een vriendschap. Na het overlijden van Ida kwam zij ook in contact met haar tweelingzuster Ina die besloot het doek, mede namens haar zuster aan de Stichting te schenken, Denninger is zeer blij met het nieuw verworven stuk in de collectie omdat het én zeer Kortenhoefs én zeer bijzonder is.

Mevrouw Ina van Beek, die ook aanwezig was, dankte de Stichting en was blij dat het doek zo'n goede bestemming had gekregen. En passant vertelde zij dat zij de meeste van de schilders die tentoongesteld worden nog persoonlijk heeft gekend.


Heel Kortenhoef en omgeving gaf acte de présence bij de opening.
Op de voorste rij rechts mevrouw Ina van Beek.

De tentoonstelling is open van 12.00 tot 17.00 op 12, 13 en 14 maart. Meer informatie staat op de website van de Stichting.


De wekelijkse nieuwsbrief SneeuwRegenHalf bewolktHarde wind Naar volgende bericht