Rik Jungmann

Douwe van Essen

Wijdemeren Journaal
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 ...

Don Bijl: Oneerlijke Kritiek

Wijdemeren, 4 maart 2005. De column van Don Bijl in het Wijdemeren Journaal trekt de aandacht. De Gooi wijdt er vandaag een artikel aan onder een forse kop.


Burgemeester Don Bijl

In het stuk, onder de vette kop "Don Bijl baalt van foute kritiek burgers", wordt de column van de burgemeester in het Wijdemeren Journaal van gisteren aangehaald. Daarin stelt hij zich teweer tegen tal van aantijgingen die in de diverse lokale media gedaan werden en komt hij op voor wethouders en raadsleden.

De hele pagina, inclusief het stuk van de burgemeester vindt u hier. (in PDF formaat). De letterlijke tekst van de column van Don Bijl citeren wij hieronder.

Citaat Column Wijdemeren Journaal

Column van de burgemeester
Zicht op Zaken

Kritiek op de overheid is van alle tijden. Zeker de gemeente heeft daar veel mee te maken als de dichtst bij de burger staande overheid. In deze economisch moeilijke tijden speelt bovendien een rol, dat soms weinig populaire maatregelen nodig zijn zoals het verminderen van subsidies. Dat niet iedereen hier bij staat te juichen is begrijpelijk. Maar mogen wij het over de feiten hebben en niet over veronderstellingen?

Een paar voorbeelden? Ik lees regelmatig feitelijk onjuiste beweringen in ingezonden stukken, columns en brieven die als 'waar' worden aangenomen. Daarbij is de toonzetting vaak zeer negatief. Zo werd er gesuggereerd, dat de samenvoeging van Loenen en Wijdemeren ingegeven zou zijn door hogere salarissen van bestuurders en ambtenaren. Dat is onzin. De salarissen van bestuurders zijn bij wet geregeld. De eigen groei van het inwonertal van Wijdemeren brengt de gemeente in dezelfde klassegrootte als de samenvoeging met Loenen. Het maakt dus niets uit. De salarissen van de ambtenaren zijn daaraan niet gekoppeld; wel aan een normale functiewaardering waarbij de zwaarte van de functie telt.

Nog een voorbeeld. Uit een ingezonden brief bleek dat een inwoner het niet eens was met de bezuinigingen op de binnensportaccommodaties. Dat kan en dat mag. Hij schrijft echter, dat de jeugd moet bloeden, terwijl er uitgerekend voor de jeugd een aparte subsidieregeling is getroffen. Maar dat vermeldt hij niet.

Dat raadsleden soms worden afgeschilderd als geld stelende politici vind ik heel erg. Geld stelen betekent op een onrechtmatige manier geld van iemand afnemen voor eigen gebruik. Dat is volstrekt niet aan de orde en mag niet worden beweerd. De gemeenteraad en het college van B en W hebben onder meer tot taak individuele belangen en het algemeen belang af te wegen. Dat systeem is lang geleden ingevoerd om te voorkomen dat het recht van de sterkste geldt. Bij die afweging wordt rekening gehouden met al die individuele belangen, maar zij zijn niet doorslaggevend. Het gevolg is dat mensen soms ontevreden zijn. Deze mensen kunnen via inspraak en soms via de rechter proberen hun gelijk te krijgen, maar uiteindelijk wordt de knoop doorgehakt. Zo hoort dat ook.

En elke vier jaar kunnen alle inwoners bij de gemeenteraadsverkiezingen aangeven of zij vinden dat de raadsleden redelijke afwegingen hebben gemaakt. Wat niet hoort is dat de raadsleden en de bestuurders als personen zwart worden gemaakt, omdat men het niet eens is met hun afwegingen. Daar schuilt ook een levensgroot gevaar in. Als respect en fatsoen verdwijnen willen gekwalificeerde en betrokken mensen zich niet meer kandidaat stellen voor de gemeenteraad. Dat is nu al zichtbaar. Politieke partijen hebben veel moeite goede mensen te vinden, omdat zij zich niet willen blootstellen aan onheuse bejegeningen. Het werk als raadslid vraagt veel tijd tegen een relatief geringe vergoeding (niets pluche!). Het gevolg kan zijn, dat de kwaliteit omlaag gaat. Daarvan zullen alle inwoners de nadelige gevolgen op den duur gaan merken. De moeilijke, maar o zo belangrijke belangenafweging zal daaronder gaan lijden. De enige weg is allen normale omgangsvormen te hanteren. Kritiek hoort erbij, maar graag wel op basis van feiten en fatsoen.

Don Bijl
Burgemeester


De wekelijkse nieuwsbrief Half bewolktMatige wind-2º Naar volgende bericht